"Osjeti ritam svog srca!"
0

Njemačka se priprema za Eurosong, karte "planule"

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
U Njemačkoj uveliko traju pripreme za 56. takmičenje za najbolju pjesmu Evrope. Pod sloganom "Osjeti ritam svog srca!" (Fell your heart beat!) ove godine na Eurosongu u Dusseldorfu učestvovat će predstavnici 43 zemlje.

Na prošlogodišnjem takmičenju u Oslu, u Norveškoj, pobjedu je odnijela mlada Njemica Lena s pjesmom "Satellite" i omogućila svojoj zemlji da treći put ugosti prestižno takmičenje za pjesmu Evrope, i to prvi put nakon ujedinjenja Njemačke.

Slogan ovogodišnjeg Eurosonga je "Osjeti ritam svog srca!", a prati ga odgovarajući logo u znaku pulsirajućeg srca i u bojama njemačke zastave. Grafičko rješenje djelo je britanskih dizajnera, koje je inspirisala upravo Lena koja je nakon pobjede sklopila prste u oblik srca i tako se zahvalila onima koji su glasali za nju, piše Deutsche Welle.

Bosnu i Hercegovinu će na Eurosongu predstavljati Dino Merlin, koji će nastupiti u drugom polufinalu 12. maja.

Traži se karta više

Karte za veliko finale, koje će biti održano 14. maja, već uveliko su rasprodane. Za samo nekoliko sati prodano je 32.000 karata po cijeni od 89 do 189 eura, a u prodaji će se naći još 3.000 karata.

Voditelji 56. Eurosonga bit će njemačka glumica Anke Engelke, ugledni TV producent i voditelj Stefan Raab i voditeljica dnevnika Judit Rakers.

Titulu pobjednika će i ove godine braniti Lena, dok ostale države učesnice imaju vremena do marta da izaberu svoje predstavnike.

Glasanje kao i prošle godine

Inače, prošlogodišnji način glasanja pokazao se uspješnim, pa će vjerovatno biti primijenjen i ove godine. Tokom polufinalnih i finalne večeri glasat će i publika i žiri, a publika ima mogućnost da glasa tokom kompletnog TV prenosa. S jednog broja može se glasati 20 puta za jednog ili više izvođača.

Također, ove godine se i Italija vraća i šalje svog predstavnika na takmičenje. Tako da velika četvorka (Velika Britanija, Španija, Francuska i Njemačka) koja snosni najveći dio troškova organizacije takmičenja, s Italijom postaje velika petorka.