Kućna varijanta
8

Njemačka pjevačica bosanskog porijekla Sonja Schmitz objavila novu pjesmu "Free"

S.H.P.
Kontraverzna njemačka pjevačica bosanskog porijekla Sonja Schmitz trenutno se nalazi u izolaciji zbog korona virusa. U sopstvenoj borbi sa okolnostima odlučila je da kući uživo snimi pjesmu "Free“, te pošalje poruku za sve koji se trenutno kao i ona nalaze u izolaciji.

Spot za pjesmu se trebao snimati na današnji dan u Sarajevu, ali zbog pandemije virusa snimanje je odgođeno do daljnjeg.

“Ovo je pjesma za sve one koji se trenutno kao i ja nalaze u izolaciji. Ovo je takođe pjesma za sve naše heroje koji se i dalje neumorno bore za daljnje funkcionisanje društva. Juče sam trebala snimiti u Sarajevu novi spot za originalnu verziju ove pjesme. Nažalost radi situacije sa koronavirusom sve je otkazano. Nikada nisam dozvoljavala da životne okolnosti određuju šta mogu, a šta ne mogu da uradim. Tako da sam ipak odlučila napraviti kućnu uživo verziju ove pjesme, pjesme o slobodi. Prava sloboda je stanje naše duše i misli. Ostanite mi uvijek zdravi i slobodni", poručila je Sonja Schmitz.

Sonja Schmitz je postala poznata svjetskoj javnosti kada je podigla buru u javnosti i medijima sa objavom pjesme "The Workers Song – Medifuck“. Pjesma kritikuje način na koji se savremeni menadžeri ophode prema radnicima – uposlenicima, a posebno prema uopštenim stereotipima i seksualiziranju žena na radnim mjestima. Sa ovom pjesmom je završila i na njemačkim sudovima, ali na kraju presuda je bila u njenu korist.

Zatim je snimila pjesmu ‘’Broken’’ koja je zbog eksplicitnosti spota cenzurisana od digitalnih divova Google, Facebookaa, Instagram i drugih.

Pjesmom “Fire” koja ima milionske preglede prvi put potpisuje gotovo apsolutni autorski rad, a s najnovijom pjesmom "Free“ pomjera vlastite muzičke granice.