Muzika
0

Niköll u subotu u CDA

Sarajevo-x.com
U subotu 31. marta u dvorani CDA bit će održan DJ nastup Nikölla. Ovaj francuski umjetnik već nekoliko puta nastupao je u Sarajevu, a svaki njegov nastup osim autentične muzike odlikuje svojevrstan performans kojim je Niköll stekao reputaciju izvanrednog showmana.

Opisujući njegovu izvedbu, novinar jednog francuskog magazina napisao je: "Osjećate da ste na nekom bajkolikom mjestu i ubrzo shvatite da je muzika koju slušate radosna i vesela improvizacija."

Ovaj muzičar, koji liči na uličnog zabavljača već trideset godina živi mirnim životom u podnožju Saint Victoire. Osvojio je prvu nagradu za klavir na konzervatorijumu u Aixu, a nedavno je diplomirao savremeno muziciranje na instrumentima koja koriste pojačala.

Niköll već deset godina kombinira sviranje klavira i ritam-mašine. Iza njega su impresivne saradnje sa različitim bendovima i istraživanje različitih muzičkih stilova, od modernog jazza sa 'Quartet au carre', preko svinga sa 'Hot lips parade', elektro jazza, elektro-akustičnih improvizacija sa Acoustronicom do tehna, uživo sa Yovotronikom.

Njegov posljednji projekt 'Piano Mecanik Kantatik' je 'muzički najsloženiji' i njim Niköll još jednom dokazuje kako je showman i muzičar kakav se rijetko sreće.