{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Nikad objavljeni materijal EKV-a ugledao svjetlo dana

Klix.ba
6.12.2017. u 08:01
79
15
Nikad objavljeni materijal EKV-a ugledao svjetlo dana
79
 
Album "Krug", posljednje zvučno zabilježeno svjedočanstvo kultne grupe EKV sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine prije smrti Milana Mladenovića dugo se smatrao za izgubljen, gotovo "mitski" snimak. Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju Mascoma stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rock grupa i krug se i zaista zatvara (nakon izdanja "Iznad grada", snimka sa koncerta iz Sava Centra 1993. godine).
"Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarij je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su poslije svega sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabilježenom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umjesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite, čiji se snimak nalazi na ovom albumu, uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svjedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere", kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.

EKV je uvijek bio više od muzike, oni su bili umjetnost i koncept.

“U to vrijeme su svi družili: muzičari, slikari, glumci... Nije postojala neka segregacija i svi smo se tu nekako miješali. A ideja da EKV bude vizuelno i konceptualno nešto više potekla je od njihovog menadžera Duleta Ercegovca. Naravno, i Margita Stefanović je imala te tendencije, jer je studirala arhitekturu i bavila se klasičnom muzikom. Ja sam bio u tom krugu i, pošto sam sve vrijeme radio nešto za sebe, pitali su me da li bih ja nešto radio za njih i tako smo – kroz fotografije – krenuli da definišemo vizuelnu estetiku i neke spotove. Vjerovatno je zbog toga grupa poprimila tu umjetničku dimenziju a pored same muzike, koja je bila ono što je bila i tekstova koji su bili vrlo poetični, sve se sklopilo u jednu cjelinu“, kaže priznati umjetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume "Ljubav“, "Samo par godina za nas" i "Dum Dum“, kao i redizajn posljednjeg albuma.

Dvostruki CD "Krug" se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na YouTubeu možete poslušati prva tri singla, "Kao da je bilo nekad", "Krug" i "Srce".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: