Muzika
0

Nije određen predstavnik SCG za pjesmu Evrovizije

FENA
Na sjednici Upravnog odbora Udruženja javnih radiotelevizija Srbije i Crne Gore (UJRT) u utorak nije određen predstavnik SCG na takmičenju za pesmu Evrovizije 2006. godine u Atini, ustvrdio je predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Tijanić.

Prema saopćenju dostavljenom medijima, članovi Upravnog odbora nisu uspjeli riješiti spor o regularnosti glasanja koji je nastao na takmičenju za ovogodišnjeg predstavnika SCG na Euroviziji, iako je problem razmatran "u mirnoj i tolerantnoj atmosferi".

Pozivajući se na zvanični izvještaj kontrolora glasanja, koji je zaključio da u tehničkoj proceduri glasanja nije napravljena nijedna neregularnost, predstavnici Radio-televizije Crne Gore zahtijevali su da se potvrdi izbor pjesme koja je dobila najveći broj glasova na takmičenju 11. marta u beogradskom Centru "Sava".

Taj prijedlog nisu prihvatili predstavnici Radio-televizije Srbije, uz obrazloženje da je "glasanjem pojedinih članova žirija povrijeđen duh i etika nadmetanja za najbolju pjesmu i tako, u suštini, povrijeđen Pravilnik o takmičenju".

Predstavnici RTS-a su predložili da se u formi zajedničke emisije dviju televizija održi novo izborno takmičenje na kome bi učestvovalo po pet predstavnika festivala "Montevizije" i "Beovizije", a da pobjedničku pjesmu odaberu gledaoci putem telefonskog i SMS glasanja.

Ovaj prijedlog odbili su predstavnici RTV Crne Gore smatrajući da je takmičenje završeno pobjedom crnogorske grupe "No name".

Članovi Upravnog odbora iz Crne Gore nisu prihvatili ni prijedlog da se hitno pristupi promjeni Pravilnika o izboru predstavnika SCG za pjesmu Eurovizije.

Mada su bili saglasni da su promjene takmičarskih pravila neophodne, predstavnici RTV Crne Gore su naglasili kako je uvjet za to da prethodno bude potvrđen predstavnik SCG za takmičenje u Atini.

Predstavnici RTV Crne Gore u Upravnom odboru su zbog novonastalih okolnosti otvorili pitanje smisla budućeg postojanja UJRT-a i najavili mogućnost ostavki na članstvo u tome organu u odgovarajućoj zakonskoj proceduri, navedeno je u saopćenju koje je potpisao predsjednik UO Aleksandar Tijanić.