Američka pjevačica
10

Nicki Minaj pohvalila politiku Margaret Thatcher, britanski mediji iznenađeni

Klix.ba
Američka pjevačica Nicki Minaj iznenadila je svoje fanove kada je u jednoj radio emisiji otvoreno pohvalila politiku nekadašnje premijerke Velike Britanije Margaret Thatcher.

"Podržavam Margaret Thatcher. Ponekad kraljice i žene koje imaju moć moraju raditi stvari zbog kojih nisu sretne, ali znaju da to što rade donosi dobro", rekla je Minaj.

Britanski mediji pišu kako se u SAD-u jako malo zna o naslijeđu politike Margaret Thatcher te da je Amerikancima poznato samo da je ona prva premijerka Velike Britanija i da je zovu "čelična lady".

Independent navodi da je Thatcher jedna od najkontroverznijih političkih ličnosti u britanskoj historiji. Svoju politiku bazirala je na deregulaciji i privatizaciji, a za vrijeme njenog mandata nezaposlenost je porasla sa 13,4 posto na 22,2 posto. U isto vrijeme prihodi najbogatijeg sloja društva su rasli.

Thatcher se žestoko protivila sankcionisanju apartheida u Južnoj Africi, a političku stranku Nelsona Mandele označila je terorističkom. Ostat će poznata i kao premijerka koja je uvela zakon kojim je naložila lokalnim vlastima da ne smiju namjerno promovisati homoseksualnost niti objavljivati materijale s namjerom promicanja homoseksualnosti.