Bio i ostao jedan od najvećih
10

VIDEO / Ni pet godina nakon smrti svijet ne zaboravlja Luciana Pavarottija

Klix.ba
Luciano Pavarotti (Foto: AFP)
Luciano Pavarotti (Foto: AFP)
"Maestro, nedostaješ nam! Da si tu, već sutra bismo organizirali koncert za pomoć narodu Sirije", poručili su mnogobrojni poštovaoci lika i djela Luciana Pavarottija na petu godišnjicu njegove smrti.

Luciano Pavarotti bio je i ostao jedan od najpoznatijih, najpopularnijih i najboljih operskih pjevača na svijetu. Čak i oni koji nikada nisu vidjeli ili poslušali jednu operu poznavali su njegovo ime i njegov lik.

Pavarotti nije bio samo veliki umjetnik, već i čovjek velikog srca, koji nije mogao nijemo promatrati nepravdu gdjegod se događala. Na svojim je nastupima skretao pažnju i na rat u Bosni i Hercegovini te zajedno s liderom grupe U2, Bonom, te Brianom Enom otpjevao numeru "Miss Sarajevo", koja je imala za cilj da upozori na stradanje bh. naroda.

U Mostaru je 1997. godine otvoren muzički centar "Pavarotti" s ciljem da kroz muziku pomogne mladima da prevladaju ratne traume, a koji je planetarno poznati tenor lično otvorio.

Svoj status je koristio da podigne svijest o temama kao što su AIDS, dječija prava, siromaštvo...Prikupio je jako mnogo novaca u humanitarne svrhe i tako zaradio UN-ovu Nanssen medalju, koja se svake godine daje osobama ili grupama koje pomažu izbjeglice. Godine 1998. Ujedinjeni narodi proglasili su ga svojim ambasadorom mira.

Kao dječak maštao je da postane nogometaš, ali ga je otac Fernando, koji je bio tenor i ljubitelj opere, zainteresirao za muziku. Prije nego što se ozbiljnije počeo baviti muzikom, na nagovor majke je radio kao učitelj, no ljubav prema operi je prevladala.

Presudan trenutak u njegovoj karijeri bio je nastup sa čuvenom sopranisticom Joan Sutherland, koja ga je pozvala da zajedno nastupaju i preporučila američkim producentima. Ostalo je historija.

Bio je i ostao simbol Italije, koji je ponovno doveo u modu operu i tenore, a njegove koncerte pohodile su mase od preko 500.000 ljudi.

Ženio se dva puta i otac je četiri kćerke. Umro je u 71. godini od raka gušterače u Modeni, gradu u kojem se rodio i počeo svoju blistavu karijeru koja ne blijedi ni godinama nakon njegove smrti.