Muzika
20

Nezaustavljivi nomadski duo po prvi put stiže u BiH

Klix.ba
Američki bend "Jucifer" prvi put dolazi u Sarajevo gdje će 21. oktobra svirati u Kriterionu.

"Jucifer" je nastao 1993.godine i kreacija je uma i ruku bračnog para, Edgara Livengooda koji sjedi za svojim setom bubnjeva i njegove supruge Gazelle Amber Valentine koja svira gitaru i pjeva. I dok drugi umjetnici žive razapeti između studijskog snimanja, turneja i odmora kod kuće, ovaj bend ne napušta svoj kombi nikada - njihova turneja nikada zapravo ne prestaje. Pjesme "Jucifera" predstavljaju sonične pejzaže okovane u ogromnu buku, titrajući konstantno između žanrova: sludgea, dooma, dronea, pa čak i punka.

U svojoj bogatoj karijeri, Jucifer je objavio šest albuma, od čega posljednji "За Bолгой для нас земли нет" je konceptualni album o Staljingradskoj bitci, gdje je bend prikazao svoje viđenje ove teške bitke i jedne od prekretnica Drugog svjetskog rata. "За Bолгой для нас земли нет" nije lako svarljiv album, ali je unikatan i osebujan, baš kao i ostala djela ovog američkog benda.

Podršku "Juciferu" na njihovom prvom koncertu u Sarajevu pružit će banjalučki dark hardcore bend "Deer in The Headlights", sada već poznato i priznato ime među ljubiteljima hardcore zvuka u Bosni i Hercegovini. "Deer in The Headlights" je uigrana ekipa banjalučkih muzičara čiji rad počiva na DIY principima i internacionalnoj saradnji, te kvalitetnim studijskim izdanjima. U 2011. godine probili su led sa svojim demo snimkom, da bi uslijedio i 12'' vinil split sa grupom "Reflections of Internal Rain", te 7'' split sa grupom "Black Sails".