Očarali publiku
76

Nezaboravan nastup Sofije Rei i JC Maillarda u SARTR-u

Klix.ba
Foto: Jasmin Brutus
Pjesma "Besos de sangre" koju su Sofia Rei i JC Maillard izveli sinoć u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) bila je svojevrsna kulminacija i odličan završetak drugog koncerta sezone "Grlom u jagode" koji u koprodukciji organiziraju Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar.

Tekst za pjesmu "Besos de sangre", koju je dvoje muzičara izvelo nakon što ih je publika vratila na bis, napisala je Sofia Rei na muziku Johna Zorna, a ova izvedba bila je svojevrstan bonus sjajnom koncertu na kojem je predstavljen repertoar njihovog aktuelnog zajedničkog albuma "Keter" objavljenog u januaru ove godine za njujoršku izdavačku kuću Tzadik.

Argentinska pjevačica Sofia Rei i multiinstrumentalista sa karipskog otoka Gvadalupe JC Maillard publici su ponudili intimnu kombinaciju virtuoznog muziciranja, briljantnih i raspjevanih vokalnih partija te kreativnih aranžmana u kombinaciji glasa, bas saza i elektronike.

Muzičari su ostavljali publiku bez daha, u zajedničkim i solo interpretacijama. Izvedbe Sofije Rei su bile podjednako uzbudljive i izazovne bez obzira da li pjeva vrtoglave vokalne dionice ili jednostavne stihove, dok je JC Maillard na trenutke zvučao poput velikog ansambla, kreirajući uzbudljive ritmove i melodije. Nezaboravan nastup dvoje muzičara publika u SARTR-u je ispratila ovacijama.

Ovaj koncert dio je serije "The Stone in Europe", koja će se nakon Sarajeva nastaviti večeras u Cankarjevom domu u Ljubljani i sutra u Heldelsbeursu u Gentu u Belgiji, dok je narednog mjeseca u New Yorku planirana zvanična promocija albuma "Keter".

Koncertna sezona "Grlom u jagode" zajednički je projekt Jazz Festa Sarajevo i SARTR-a i čini ga serija koncerata međunarodnih, regionalnih i bh. umjetnika, a u cilju unapređenja koncertne produkcije i ponude u Sarajevu.