Muzika
5

Nezaboravan koncert Panonskog mornara u Sarajevu: Ljubav i emocije uz Balaševićeve stihove

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska publika je večeras uživala uz stihove pjesama Đorđa Balaševića. U prepunoj dvorani Juan Antonio Samaranch redao se hit za hitom, a od balada do pjesama bržeg ritma, emocije i pozitivna atmosfera je preplavila prostor sarajevske Zetre.

Vjerni ljubitelji pjesama Đorđa Balaševića u dvoranu su počeli ulaziti već u 19 sati, a bila je puna u 20:30. Već se moglo nagovijestiti da će koncert Panonskog mornara "Kad tamburama mangupi prepreče put..." biti muzički događaj za dugo pamćenje.

Đole je koncert počeo pjesmom "Remorker" i pozdravom za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Da sam dobrodošao, dobrodošao sam i hvala vam na tome. Čak sam jednom dobio, pred onaj koncert s druge strane, preko puta Vijećnice, čak sam dobio i ključeve grada, ali prekasno sam ih dobio bojim se. Da su kod mene ti ključevi bili devedesetih godina ne bi moglo da se iz Sarajeva utekne, a još teže bi moglo u Sarajevo da se vrati. Vi Bosanci ste takav svijet, to najbolje znamo mi sretno oženjeni Bosankama", rekao je Balašević na početku koncerta.

Cijela Zetra je pjevala uz poznate pjesme, a nakon prvih taktova pjesme "Svirajte mi jesen stiže dunjo moja" dvorana je zasjala svjetlima mobitela i kao nekad, upaljača.

Za vrijeme izvođenja pjesme "Olivera", u publici se pojavila Đoletova supruga koja je potom stupila na binu da bi joj u svom jedinstvenom maniru predao buket cvijeća.

"Svaki rat je za bilo koju osobu koja razmišlja unaprijed izgubljen. I ovo vjerovatno nije prvi put da to govorim u Sarajevu, ali ne govorim vama već onima koji tri puta nešto moraju čuti da bi shvatili", rekao je Balašević prije početka pjesme o paorskom ratniku.

Objašnjavajući značaj sarajevskog koncerta Balašević je rekao: "Lako je napraviti buku na koncertu, ali je teže napraviti tišinu".

Nakon što je otpjevao pjesmu "Duet" koju je posvetio Kemalu Montenu, rekao je da je umjesto minute šutnje bolje tri minute pjevanja jer bi Kemo to najviše volio.

Posljednja pjesma koju je Đole poklonio sarajevskoj publici je "Odlazi cirkus". Nakon trosatnog koncerta Balašević je pozdravio publiku i rekao "Ne daj se Sarajevo".