Muzika
2

Neumorni roker Ljubiša Racić: Moji vršnjaci su egoisti, ne daju šansu mladima

Piše: Adisa Pobrić
Ljubiša i danas nosi nadimak Tigar s Miljacke
Ljubiša i danas nosi nadimak Tigar s Miljacke
Iako se približava šestoj deceniji života, Ljubiša Racić u sebi i dalje nosi jednaku energiju kao sedamdesetih godina, kada je njegov bend Formula 4 bio na vrhuncu slave.

Život mu je i dalje ispunjen rock 'n' rollom, i dalje nosi prepoznatljivo odijelo sa tigrastim uzorkom, po kojem je dobio nadimak Tigar, ali i izvodi akrobacije na sceni.

Ovaj vokal i gitarista počeo je učiti svirati sa trinaest godina, a 1970. godine u Sarajevu osnovao je Formulu 4. Sredinom sedamdesetih godina bio je basista Bijelog dugmeta, a svirao je širom bivše Jugoslavije.

Danas živi u Njemačkoj, ali se uvijek rado vraća i rado prisjeća nastupa u poluvremenu utakmica na Grbavici i Koševu, kao i u Domu mladih sa Indexima, Ambasadorima i drugim grupama.

Nastup Formule 4 2010. godine u Duisburgu (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)
Nastup Formule 4 2010. godine u Duisburgu (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)

"Kad je grupa Azra prvi put nastupala u Domu mladih, bili su predgrupa Formuli 4. Bila je to jaka i dobra grupa sa dobrim muzičarima", kaže Racić.

U ratu napustio rodni grad i počeo od nule

U opkoljenom Sarajevu živio je dvije godine, a onda je otišao u Beograd, svirao u Subotici, u pozorištu kod Ljubiše Ristića, i potom 1994. godine završio u Njemačkoj.

"U Njemačkoj sam krenuo od nule. U Essenu sam čistio i polirao automobile za pet maraka po satu. Onda sam našao posao u fabrici kajaka i brodova, tu ostao godinu, pa prešao u fabriku za preradu krompira. Paralelno s tim sam probijao led na muzičkoj sceni, pa sam dvaput izašao u njemačkim novinama na naslovnoj stranici. Bila je to velika radost i za mene i za moje prijatelje Balkance. Sada, osim što sviram, dajem časove gitare", priča Ljubiša u razgovoru za Klix.ba.

Điđi Jankelić, Vlado Mićanović i Ljubiša Racić (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)
Điđi Jankelić, Vlado Mićanović i Ljubiša Racić (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)

Formula 4 je 1974. i 1978. godine izdala dvije singl ploče "Kakvo veče mala moja" i "Mladi smo mladi mi", a potom 1980. album "Pokaži snagu rokera". U Njemačkoj je Ljubiša izdao dva albuma Clasic Rock 1 i 2, ali i CD s novim pjesmama Formule 4. Posljednji u nizu albuma ovog benda izašao je 2011. godine pod nazivom "Za rokera to je pravo doba".

Grupa sa tri postave

Danas njegov bend ima tri postave. Sarajevsku postavu uz njega čine Edin Ajanović i Muhamed Jusić, njemačku Dragan Điđi Jankelić, Vlado Mićanović i ponekad Zoran Pavlović, dok postoji i treća, međunarodna postava, koju čine Michaer Waschenko iz Bjelorusije i Egon Godinger iz Njemačke. Sa njima Ljubiša svake sedmice vježba i izvodi pjesme Deep Purplea, Uriah Heepa, ali i obrađuje klasične numere u rock maniru.

Ljubiša Racić, Edin Ajanović i Muhamed Jusić (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)
Ljubiša Racić, Edin Ajanović i Muhamed Jusić (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)

O Jankeliću, jednom od najboljih bubnjara s ovih prostora, ima samo riječi hvale.

"Điđi je moj stari drug. Živi u Holandiji, u mjestu Amersfoot i udaljeni smo nekih 160 km. Sa njim je neobično zadovoljstvo svirati. Ipak, nekad svirku treba 'spustiti na zemlju' jer zna da zakomplikuje, ali to je ono po čemu je i poznat. I Brega mu je govorio da ne improvizuje previše, ali on je vrhunski bubnjar. Međutim, djelimično je i lijen da se više aktivira i nastupa na prostorima bivše Jugoslavije", smatra Racić.

Prisjećajući se svog angažmana u Dugmetu, kaže da je to bilo veoma dobro vrijeme, ali da u toj grupi nije ostao zbog honorara. Na jugoslavenskoj turneji s tom grupom tri puta je napunio dvoranu Pionir u Beogradu, što nikome prije nije pošlo za rukom.

Ljubiša (prvi s desna) sa Bijelim dugmetom 1976. godine (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)
Ljubiša (prvi s desna) sa Bijelim dugmetom 1976. godine (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)

Lijepe uspomene na karijeru u Bijelom dugmetu

"Danas se rado viđam sa nekadašnjim članovima Bijelog dugmeta. Vidio sam se sa Zoranom Redžićem kad sam bio u Sarajevu, sa Goranom Bregovićem u Essenu na njegovom koncertu, sa Željkom Bebekom se čujem preko Facebooka, a sa Vladom Pravdićem sam manje u kontaktu", priča Ljubiša i dodaje da se na turnejama najbolje provodio sa bivšim cimerom i prijateljem, pokojnim Ipetom Ivandićem.

Ipak, na ponovno okupljanje benda iz Bijelog dugmeta ga nisu zvali.

"Nikako mi nije bilo jasno zašto me nisu pozvali, jer je bilo toliko zvanica. Meni ne bi bilo bitno da li ću svirati ili ne. Znali su gdje sam, jer je Điđi Jankelić sa mnom svirao prije njihove turneje. Nisu pozvali samo mene i Sanina Karića", kaže ovaj roker i dodaje: "Velika sramota bi bila da moram kupiti kartu i doći na neki od tih koncerata, tako da i nisam, već sam sa suprugom otišao na more".

Ljubiša sa Bijelim dugmetom 1976. godine (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)
Ljubiša sa Bijelim dugmetom 1976. godine (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)

Njegova supruga Dagma je Njemica i ima veliko razumijevanje za ono čime se on bavi.

"Kada me upoznala, vidjela je da sam drugačiji tip. Bio sam čudno obučen, nikad nisam nosio štofane pantalone... Nijemci su malo rezervisani, dok Balkanci kažu sve što misle. Trebalo se navići na takvu okolinu", priznaje naš sagovornik. "Dagma mi nekad kaže da pored sebe ima jedno veliko dijete".

Mladi nemaju priliku da se pokažu

Vraćajući se na temu muzike i starih asova, Racić kaže da pojedinci koji danas imaju glavnu riječ upropaštavaju sarajevsku pop rock školu i mladim grupama ne daju priliku da nastupaju.

Stadion JNA u Beogradu 1979. (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)
Stadion JNA u Beogradu 1979. (Foto: Arhiv Ljubiše Racića)

"Stalno zovu grupe sa strane", prigovara Ljubiša i planira za 45. godišnjicu postojanja Formule 4 organizovati koncert i na njega pozvati mnogo domaćih mladih grupa.

"Neki moji vršnjaci su egoistični pa sviraju i po tri sata. Prije se sviralo sat i po i pozivalo 10 predgrupa i to je bilo uživanje za publiku, ali i mogućnost za mlade bendove da se predstave", kaže Racić, koji se priprema za koncert u Moersu u Njemačkoj 12. oktobra.