Muzika
0

Neil Diamond: "Sweet Caroline" je zapravo Caroline Kennedy

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Legendarni pjevač Neil Diamond čuvao je ovu tajnu desetljećima, ali konačno je odlučio otkriti da je upravo kći nekadašnjeg američkog predsjednika Johna Kennedyja bila inspiracija za njegov najveći hit, pjesmu "Sweet Caroline".

"Nikada prije nisam o ovome htio razgovarati. Mislio sam to priznati Caroline ako je ikada sretnem", izjavio je 66-godišnji pjevač i tekstopisac u kratkom intervjuu za Associated Press u ponedjeljak tokom pauze na snimanju novog albuma.

Naime, Neil Diamond je prošle sedmice putem satelitske veze izvodio svoj veliki hit "Sweet Caroline" na proslavi 50. rođendana Caroline Kennedy Schlossberg, te je ovu priliku iskoristio da prizna slavljenici da mu je upravo ona poslužila kao inspiracija za ovu pjesmu.

Diamond je bio mlad i nepoznat tekstopisac kada mu je fotografija predsjednikove kći u jednom magazinu zapela za oko.

"Bila je to fotografija djevojčice koja je stajala pored svog ponija. Ta fotografija je izgledala tako prekrasno i nevino, te sam odmah osjetio da o tome moram napisati pjesmu. Nekoliko godina kasnije, napisao sam tekst i muziku za manje od sat vremena", kazao je Diamond.

"Ova pjesma je bila na prvom mjestu svih top lista i vjerovatno je najveća i najznačajnija pjesma u mojoj karijeri. Jednostavno sam morao zahvaliti Caroline što je bila moja inspiracija. Drago mi je što sam tu tajnu konačno otkrio Caroline. Mislio sam da će joj možda biti neugodno, ali činilo se da je zaista prijatno iznenađena i veoma sretna zbog toga", dodao je pozanti pjevač.

Pjesma "Sweet Caroline" se izvodi na svakoj utakmici na domaćem terenu bejzbol ekipe Boston Red Soxa.

Diamon trenutno radi na svom novom albumu zajedno sa producentom Rickom Rubinom.