Muzika
0

(Ne)normalni Balašević tribute bend u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U iščekivanju da u Sarajevo dođe Đorđe Balašević, u glavni grad BiH stiže njegova odlična zamjena. U pitanju je (Ne)normalni Balašević tribute bend koji će 20. marta nastupati u klubu Cinemas (Sloga)

(Ne)normalni Balašević tribute bend sastavljen je od grupe muzičara i vjernih fanova ovog muzičara koji dolaze iz Novog Sada i već godinama izvode repertoar njegovih pjesama uz nevjerovatnu podršku publike.

Oni su jedini službeni tribute bend "panonskog mornara" sastavljen od ponajboljih vojvođanskih muzičara koji na akustičnim instrumentima (saksofon, violina, akustična gitara, klavir, harmonika, bass gitara, bubanj) sviraju isključivo pjesme Đorđa Balaševića. Svoje probe imaju tek nekoliko ulica dalje od one opjevane Jovana Cvijića.

Uz frontmena Nenada Jelenkovića – Jelena koji je vokal sa gitarom, članove grupe čine Mina Mladenović na violini, Petar Milojević na klavijaturama, Kristijan Mlačak sa tenor saksofonom, Vlasta Vereš kao prateći vokal, Branislav Đorđev na harmonici, Srđan Stojanac na bas gitari, te Dragan Jovanović kao bubnjar.

Vrlo je zanimljiva priča o nastanku ovog benda, koju je ispričao Nenad Jelenković: "Prije nekoliko godina okupljala se internetska ekipa na online druženju. Govorim o onoj ekipi koja je prvim odlaskom na yahoo ukucala Balašević. Počeli smo sami sebe nazivati (ne)normalni Balaševićevci, a (ne)normalni zbog toga što su to bili klinci koji su odrastali u jedno ludo vrijeme i uvijek smo govorili – ako je sve ovo što se dešava oko nas normalno, onda smo mi nenormalni sto posto. Nakon određenog vremena, to spajanje i druženje je postalo intenzivnije, pa je prešlo sa online na offline, te je ekipa počela zajedno odlaziti na Đoletove koncerte, družiti se, zaljubljivati, vjenčavati... Tako sam ja došao na ideju za jedan (ne)normalni koncert u mojoj dnevnoj sobi, gdje su dolazili ljudi iz Hrvatske, BiH, Makedonije i raznih krajeva Srbije. I tako je počelo..."