Bila bi zgrožena
22

Nasljednici Sinead O'Connor zahtijevaju da Donald Trump prestane koristiti njenu muziku

L. R.
Sinead O'Connor (Screenshot/Youtube)
Sinead O'Connor (Screenshot/Youtube)
Nasljednici Sinead O'Connor nedavno su poručili Donaldu Trumpu da prestane koristiti njenu muziku.
Naime, oni smatraju da bi pjevačica bila zgrožena i uvrijeđena kada bi se njena verzija pjesme "Nothing Compares 2 U" koristila na političkim skupovima Donalda Trumpa.

U zajedničkom saopštenju nasljednika pokojne irske pjevačice i diskografske kuće Chrysalis Records zahtijeva se od bivšeg američkog predsjednika da "odmah prestane koristiti njene pjesme".

Rečeno je da je O'Connor, koji je umrla u julu prošle godine u dobi od 56 godina, živjela po "rigoroznom moralnom kodeksu" i da je ranije Trumpa nazivala "biblijskim vragom".

"Dobro je poznato da je Sinead O'Connor tokom svog života živjela prema rigorzonom moralnom kodeksu definiranom poštenjem, dobrotom, pravednošću i pristojnošću prema svojim bližnjima. Stoga smo s bijesom saznali da Donald Trump koristi njenu kultnu izvedbu "Nothing Compares 2 U" na svojim političkim skupovima", naveli su u saopštenju.

"Nije pretjerano reći da bi Sinead bila zgrožena i uvrijeđena da je neko koga je ona sama nazivala 'biblijskim vragom' pogrešno predstavio na ovaj način. Kao čuvari njene ostavštine, zahtijevamo da Donald Trump i njegovi saradnici odmah prestanu koristiti njene pjesme", istakli su.

Inače, njena izvedba pjesme "Nothing Compares 2 U" je nekoliko sedmica bila na prvom mjestu u Velikoj Britaniji 1990. i time je stekla svjetsku slavu.

Pjevačica rođena u Dublinu također je bila poznata po tome što je otvoreno govorila o svojim problemima s mentalnim zdravljem, a mnogi će je pamtiti i po tome što je prešla na islam. Mrtvozornik je presudio da je umrla prirodnom smrću u svojoj kući u Londonu 26. jula 2023. godine.

Osim njenih nasljednika, na listi umjetnika koji su od Trumpa zahtijevali da ne koristi njihovu muziku za svoje kampanje su Johnnyj Marr iz Smithsa, Rihanna, Neil Young, Linkin Park i frontmen Aerosmitha Steven Tyler.