Na novom albumu
23

Nasljednici Donne Summer tuže Kanyea Westa zbog korištenja dijelova popularne pjesme

L. R.
Kanye West (Foto: EPA-EFE)
Kanye West (Foto: EPA-EFE)
Nasljednici Donne Summer podnijeli su tužbu protiv Kanyea Westa i Tya Dolla Signa, navodeći da su muzičari odlučili da će jednostavno koristiti njenu pjesmu "I Feel Love" na novom albumu "Vultures".

Tužbu je zapravo pokrenuo udovac Donne Summer Bruce Sudano, gdje je naveo da dvojac nije bio ovlašten koristiti dijelove popularne pjesme za svoju novu pjesmu "Good (Don't Die)".

Inače, pjesma je nakon tužbe uklonjena sa streaming servisa.

U tužbi stoji da su West i Ty Dolla Sign u januaru tražili korištenje pjesme "I Feel Love", a poznato je da je album "Vultures" izašao nedugo nakon toga odnosno 10. februara. U tužbi se također navodi da su West i Ty Dolla Sign zatim tražili dopuštenje preko Universal Music Groupa, ali su ponovno odbijeni.

Nasljednici legendarne pjevačice su odbili zahtjev za korištenje pjesme navodeći da je to veoma vrijedna izvedba, ali da može dovesti do potencijalne degradacije hita odnosno dovesti do negativnog publiciteta Donne Summer.

Jedan od razloga odbijanja jeste to što je West poznat kao kontroverzna javna osoba čije je ponašanje dovelo do toga da su brojne robne marke i poslovni partneri otkazali saradnje s njim.

Pored toga, u tužbi se navodi da je dvojac pokušao zaobići ovu prepreku tako što su na kraju snimili doslovno ključne riječi s pjevačicom čiji glas je gotovo identičan kao Donnin.

Mediji su kontaktirali predstavnike Kanyea Westa i Tya Dolla Signa, ali još uvijek nisu dobili odgovor.