Muzika
2

Nakon nastupa širom svijeta hor "Hazreti Hamza" priređuje prvi koncert u Sarajevu

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Hor "Hazreti Hamza" ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja i tim povodom će u subotu u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu odražti koncert za sve ljubitelje islamske duhovne muzike.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Iako su u ovih 20 godina nastupali širom svijeta, od New Yorka, Istanbula, Los Angelesa, Zagreba, Chicaga, Ankare, Karachija, Miamija, Vancouvera, Dallasa, Toronta, Beča, Salzburga..., ovo će biti njihov prvi solistički koncet u Sarajevu. Pred sam koncert hor je danas u BBI centru održao malu promociju.

Bh. javnost je već itekako upoznata s muzikom hora "Hazreti Hamza", a ovo će biti prilika, bar onima u Sarajevu, da ih slušaju i uživo.

"Gotovo sva naša muzička aktivnost je vezana za inozemstvo. Mislim da smo mi jedina muzička grupa sa ovih prostora koja je imala četiri minute na CNN-u posvećene isključivo nama. Hoću reći da smo na toj nekoj svjetskoj sceni prepoznati kao brend koji je malo interesantniji ljudima nego što je to ovdje slučaj. Možda je to tako zbog prezasićenosti scene horovima ili grupama koje se bave sličnom muzikom kao mi. Međutim, svojom produkcijom i svim ostalim mi pokušavamo to što radimo izdići na neki nivo, kako bi komparirali, hajde da tako kažem, onima koji se bave svjetovnom muzikom", kaže za Klix.ba Irfan Gazdić, član ovog hora.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Hor "Hazreti Hamza" je jedini sa ovih prostora, odnosno sa prostora Evrope, koji je član Svjetske asocijacije muzičara koji izvode sufijsku muziku, čije je sjedište u Pakistanu. Pored toga su i jedina takva grupa koju čine amateri. Niko od njih se ne bavi muzikom profesionalno.

Gazdić nam napominje da ova muzička grupa gdje god da nastupa u svijetu predstavlja BiH u cjelini, onakvu kakvu jeste, multietničku i multikulturalnu.

"Bez obzira što smo mi po svojoj etničkoj pripadnosti i vjeri to što jesmo, Bošnjaci i muslimani, i što izvodimo duhovnu muziku koja se veže za islam, mi u svojim spotovima imamo sve ono što je BiH. Imamo i Sabornu crkvu u Sarajevu, i Katedralu, Hagadu, Begovu džamiju, Neum, Počitelj...", ističe Gazdić.

Koncert hora "Hazreti Hamza" je 30. novembra u 20 sati u BKC-u, a karte po cijeni od 10 KM se mogu kupiti na biletarnici BKC-a i na platou Skenderije.