Traje 11 sekundi
0

Nakon 50 godina pronađen izgubljen snimak Beatlesa u čuvanoj emisiji BBC-a

Klix.ba
U Meksiku je pronađen snimak nastupa čuvenih Beatlesa u čuvenoj emisiji BBC-a "Top of the Pops" iz 1966. godine.

Originalni snimak nije sačuvan, a video koji je napravio gledalac koji je snimao televizijski program kamerom traje 11 sekundi. Napravila ga je porodica iz Liverpoola, a snimak je na kraju završio u rukama kolekcionara iz Meksika.

Kolekcionar je kontaktirao Kaleidoscope, organizaciju iz Birminghama koja se bavi pronalaženjem nestalih TV snimaka, piše BBC.

"Mislim da je to sveti gral za obožavatelje grupe Beatles. Mislili smo da je snimak zauvijek izgubljen, jer nije sačuvana videokaseta iz 1966. godine. Nevjerovatno je da smo ga pronašli nakon svih ovih godina", rekao je Chris Perry iz organizacije Kaleidoscope.

Beatlesi su nekoliko puta snimali pjesme koje su naknadno emitovane u emisiji, ali uživo su nastupali jedino 16. juna 1966. godine.

"Ne znamo da li je ovaj dio historije 'Top of the Pops' nestao zauvijek, ali programi BBC-a nisu pažljivo arhivirani i neki su izgubljeni", rekla je menadžerica za odnose s javnošću ove televizijske kuće 2000. godine.

Ponovo otkriveni snimak bit će prikazan 20. aprila u BFI-u u Londonu u okviru programa Music Believed Wiped.

"Koje su šanse da se ovakvo nešto dogodi? Ovo je zaista veliko otkriće", rekao je Dori Howard, predavač na predmetu "Beatlesi i popularna muzika" na Univerzitetu Liverpool Hope.

Pronađena je i epizoda "Top of the Pops" iz 1969. godine s dijelom promotivnog videospota Beatlesa za njihov singl "Something".

Nakon nastupa uživo u San Franciscu 1966. godine, kada su bili na vrhuncu karijere, Beatlesi nikada nisu bili na turneji. Ponovo su se okupili 1969. godine u Londonu za nastup na krovu kompanije Apple Records. Filmska projekcija Music Believed Wiped sadrži 240 muzičkih nastupa koje je nedavno pronašla organizacija Kaleidoscope.