Muzika
0

Nakon 10 godina Mostar Blues Festival postaje i rock festival

Piše: A. U.
Nakon 10 godina predstavljanja bluesa i stalnog koketiranja sa rockom, organizatori Mostar Blues Festivala odlučili su i taj muzički pravac dodati u ime festivala. Ove godine na festivalu će nastupiti Petar Miladinović Blue Family, Sugar Blue, Drugi način, Yu Grupa, Lance Lopez, Damir Urban, Partibrejkersi i Ten Years After.

"Promjena imena festivala u Mostar Blues Rock Festival otvorit će vrata značajnim rock autorima koje namjeravamo dovesti u Mostar, a skratiti pojašnjenja o vječnoj konekciji bluesa i rocka. Ipak, da nas se pita, ovu godinu bi proglasili godinom bluesa: besparica, depresija, beznađe, osamljenost, recesija, kriza... Ne pravdamo se, svima je teško, ali jednostavno u ovim uslovima ne uspijevamo, ne možemo bolje, još ne ostvarujemo ciljeve koje ovaj festival ima", naveli su organizatori festivala za Klix.ba.

Do sada su na Mostar Blues Festivalu nastupili: Snowy White (Roger Waters Band, Peter Green), Danny Shepard (četiri puta proglašen najboljim blues vokalom Floride, nastupao sa Bad Company i AC/DC), Tito Tarantula, Big Brother The Holding Company, Ana Popović, Mike Del Ferro, Deborah Coleman (dobitnica nagrade Gibson Award), Innes Sibun (gitarista Robert Planta), Midnight Train, Dr. Feelgood, Goran Bare i Majke, beogradski Point Blank, Partibrejkers, Stop, Telephone Blues Band, Dado Topić, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić i mnogi drugi.

Ove godine, očekuje se nastup nastup majstora usne harmonike, Petra Miladinovića (Pera Joe), koji će sa grupom Blue Family izvesti neke od najznačajnijih klasika bluesa na usnoj harmonici , a nakon njega će sa bendom nastupiti Sugar Blue, jedan od naboljih svirača usne harmonike danas, prvi dobitnik nagrade Grammy koji dolazi na mostarski festival, a koji je sa Rolling Stonesima snimio albume "Some Girls", "Emotional Rescue" i "Tattoo You".

Narednog dana nastupit će legendarna grupa Drugi način, koja ponovo svira u novoj postavi. Nakon njih će nastupiti i Yu Grupa. Nosilac te večeri je Lance Lopez, američki virtuoz na gitari, koji sa svojom grupom nastupa na turnejama BB Kinga i ZZ Top.

Posljednju večer otvorit će Damir Urban, nakon njega će nastupiti kultni Partibrejkersi, a na kraju i Ten Years After, koji će, iako bez Alvina Leeja, prisutnima priuštiti nezaboravno putovanje svijetom rocka, od Woodstocka do danas.