|

Nakon 10 godina Mostar Blues Festival postaje i rock festival

Nakon 10 godina Mostar Blues Festival postaje i rock festival
0
Piše: A. U.
13.5.2013. u 18:08
5
komentara
0

dijeljenja
Nakon 10 godina Mostar Blues Festival postaje i rock festival
Nakon 10 godina predstavljanja bluesa i stalnog koketiranja sa rockom, organizatori Mostar Blues Festivala odlučili su i taj muzički pravac dodati u ime festivala. Ove godine na festivalu će nastupiti Petar Miladinović Blue Family, Sugar Blue, Drugi način, Yu Grupa, Lance Lopez, Damir Urban, Partibrejkersi i Ten Years After.
"Promjena imena festivala u Mostar Blues Rock Festival otvorit će vrata značajnim rock autorima koje namjeravamo dovesti u Mostar, a skratiti pojašnjenja o vječnoj konekciji bluesa i rocka. Ipak, da nas se pita, ovu godinu bi proglasili godinom bluesa: besparica, depresija, beznađe, osamljenost, recesija, kriza... Ne pravdamo se, svima je teško, ali jednostavno u ovim uslovima ne uspijevamo, ne možemo bolje, još ne ostvarujemo ciljeve koje ovaj festival ima", naveli su organizatori festivala za Klix.ba.

Do sada su na Mostar Blues Festivalu nastupili: Snowy White (Roger Waters Band, Peter Green), Danny Shepard (četiri puta proglašen najboljim blues vokalom Floride, nastupao sa Bad Company i AC/DC), Tito Tarantula, Big Brother The Holding Company, Ana Popović, Mike Del Ferro, Deborah Coleman (dobitnica nagrade Gibson Award), Innes Sibun (gitarista Robert Planta), Midnight Train, Dr. Feelgood, Goran Bare i Majke, beogradski Point Blank, Partibrejkers, Stop, Telephone Blues Band, Dado Topić, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić i mnogi drugi.

Ove godine, očekuje se nastup nastup majstora usne harmonike, Petra Miladinovića (Pera Joe), koji će sa grupom Blue Family izvesti neke od najznačajnijih klasika bluesa na usnoj harmonici , a nakon njega će sa bendom nastupiti Sugar Blue, jedan od naboljih svirača usne harmonike danas, prvi dobitnik nagrade Grammy koji dolazi na mostarski festival, a koji je sa Rolling Stonesima snimio albume "Some Girls", "Emotional Rescue" i "Tattoo You".

Narednog dana nastupit će legendarna grupa Drugi način, koja ponovo svira u novoj postavi. Nakon njih će nastupiti i Yu Grupa. Nosilac te večeri je Lance Lopez, američki virtuoz na gitari, koji sa svojom grupom nastupa na turnejama BB Kinga i ZZ Top.

Posljednju večer otvorit će Damir Urban, nakon njega će nastupiti kultni Partibrejkersi, a na kraju i Ten Years After, koji će, iako bez Alvina Leeja, prisutnima priuštiti nezaboravno putovanje svijetom rocka, od Woodstocka do danas.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...