Brit Awards 2009.
0

Najviše nominacija za Duffy i Coldplay

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Rockeri iz grupe Coldplay i velška pjevačica i tekstopisac Duffy dobili su najviše nominacija za prestižnu nagradu "Brit Awards" 2009.

Dodjela nagrada koja će uslijediti 18. februara označit će i povratak metal benda Iron Maiden, te slavnih AC/DC koji su također među nominovanima, piše AFP.

Duffy će se boriti za titulu najboljeg britanskog ženskog solo izvođača, britanskog albuma, nastupa i singla, a njen album iz 2008. pod nazivom "Rockferry" proglašen je najprodavanijim albumom godine.

Osim Coldplaya, u kategoriji za najbolji album nalaze se i Elbow, Radiohead i The Thing Tings.

Iron Maiden će se takmičiti kao veteranska grupa za najbolji nastup uživo rame uz rame sa Scouting for Girls i The Verve.

Dugo očekivani album AC/DC "Black Ice" nominovan je za najbolji internacionalni album u kategoriji u kojoj se nalaze i Fleet Foxes, The Killers, Kings of Leon i MGMT.

U kategoriji najboljih internacionalnih muških pjevača našli su se Beck, Neil Diamond, Jay-Z, Kanye West i Seasick Steve, a među damama su Beyonce, Gabriella Cilmi, Katy Perry, Pink i Santogold.

Ian Brown, James Morrison, Paul Wellet, The Streets i Will Young borit će se za titulu najboljeg britanskog muškog izvođača, a među ženskim izvođačima tu su Adele, Duffy, Beth Rowley, Estelle i M.I.A.