Svečana ceremonija u LA-u
0

Najviše Grammyja za Planta i Krauss

Sarajevo-x.com
Bivši frontmen slavne grupe Led Zeppelin Robert Plant najveći je slavljenik među dobitnicima američke muzičke nagrade Grammy, koji je, zahvaljujući saradnji sa country pjevačicom Alison Krauss, kući odnio pet kipića.

Na 51. godišnjoj dodjeli priznanja za najbolja muzička ostvarenja, dvije zvijezde su, između ostalog, osvojile nagradu za album godine za "Raising Sand".

Ovogodišnja dodjela bila je obilježena uspjehom britanskih izvođača, među kojima je najveći trijumf postigao upravo Plant.

Na ceremoniji dodjele nagrada koja je održana u nedjelju navečer u Los Angelesu slavili su i drugi muzičari iz Velike Britanije, a među njima grupa Coldplay, Adele, Duffy, Radiohead i Peter Gabriel.

Plant i Krauss su osvojili nagrade za najbolji folk/americana album, te za najbolji country duet i najbolji pop duet.

"Mislim da je ovo dobar način da provedete nedjeljnu večer", kazao je 60-godišnji Plant prilikom preuzimanja nagrade. Njegova kolegica Alison Krauss tokom svoje karijere dobila je 26 nagrada Grammy.

Prestižna nagrada za pjesmu godine otišla je u ruke grupe Coldplay za pjesmu "Viva La Vida", a pripale su im i nagrade za najbolji performans i najbolji rock album.

"Nikada nismo dobili toliko nagrada. Drago nam je što možemo biti ovdje", kazao je pjevač grupe Coldplay Chris Martin.

Priznanje za najboljeg novog umjetnika dobila je pjevačica Adele, a nagrađena je i za najbolju pop izvedbu za pjesmu "Chasing Pavaments".

Adele, koja je u ovoj kategoriji iza sebe ostavila Duffy i Jonas Brothers, zahvalila se svom menadžeru, mami i Duffy za koju misli da je nevjerovatna. Duffy je, s druge stane, osvojila nagradu za pop album godine.

Grupa Radiohead na ceromoniji u Los Angelesu nagrađena je za najbolji alternativni album za "In Rainbows", kao i za specijalno izdanje albuma.

Večer blještavila i slavlja otvorila je slavna irska grupa U2 sa novom pjesmom "Get on Your Boots".

Najveći broj nominacija za muzičku nagradu Grammy osvojio je Lil Wayne, ukupno osam, za svoj album "The Carter III". Na kraju večeri, zadovoljio se sa četiri nagrade, uključujući one za rap album i rap pjesmu godine za pjesmu "Lollipop".

Američka pjevačica i glumica Jennifer Hudson, koja je prošle godine doživjela porodičnu tragediju u kojoj su ubijeni njena majka, brat i nećak, dobila je svoju prvu nagradu Grammy u kategoriji za najbolji R&B album.

"Stvarano ne znam šta da kažem. Željela bih se zahvaliti svojoj porodici, koja je sada u raju i onima koji su ovdje sa mnom večeras. Hvala svima vama", kazala je Jennifer, dok joj je glas podrhtvao.

Kasnije je otpjevala pjesmu "You Pulled Me Through" koja govori o prevladavanju očaja i tuge, sa stihovima "kada sam tonula, kada sam bila očajna, ti, ti si me izvukao". Dvadesetsedmogodišnja pjevačica rasplakala se kada je otpjevala zadnje stihove pjesme.

Pokojnom Deanu Martinu dodijeljen je Grammy za životno djelo.