Nadahnut sevdalinkom
13

Najpoznatiji talijanski kantautor Vinicio Capossela večeras nastupa u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i Narodno pozorište Mostar večeras organizuju koncert najpoznatijeg talijanskog kantautora Vinicija Capossele u Mostaru, u okviru bosanskohercegovačke turneje Dva svijeta koja otvara Sezonu talijanske kulture u Bosni i Hercegovini.

Na druženju s novinarima prije večerašnjeg koncerta popularni talijanski izvođač koji je u našoj zemlji boravio i prije dvadeset godina kazao je kako mu je drago da će publika moći bolje razumjeti njegove pjesme jer će ih moći čitati prevedene, ti su prijevodi mostovi u ovom gradu mostova.

"Ja sam multikulturalni poeta i moja muzika se ne može definisati kao jedna vrsta, međutim duh koji me inspiriše je jedinstven. Lično pišem svoje pjesme, a u mojoj muzici ima mnogo talijanstva u smislu melodije, opere i drame, kao i onog tradicionalnog i plesnog. Također se bavim muzičkim stilovima Mediterana, a uvijek mi se dopadala muzika koja u sebi sadrži sevdah", predstavio je sebe Vinicio Capossela.

Capossela je nadahnuto govorio o balkanskoj muzici, posebno sevdalinci te kazao kako se nadahnjuje muzikom koja u sebi sadrži euforiju i smrt.

"Danas sam kratko šetao Mostarom i ono što se primjećuje je rekonstrukcija spomenika i zgrada, ali ne i rekonstrukcija grada u smislu kolektiviteta. I to je zapravo prva žrtva rata, gubljenje multikulturalnosti i osjećaja zajedništva", zaključio je Capossela.

"Vinicio Capossela je ovdje prisutan u sklopu turneje koju organiziramo u tri bh. grada Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Prvi je put da radimo nešto takvo i naša je želja da koncert podijelimo sa što je više moguće ljudi. Drago nam je da se radi o kantautoru koji ima posebnu strast prema ovoj regiji", kazao je Nicola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini.

Minasi je kazao još da je izgovor za poziv da Capossela dođe u Bosnu i Hercegovinu i taj što svi oni mnogo vole njegovu muziku te da će i publici koja nije upoznata o njegovom radu ona zvučati poznato.

Koncert počinje večeras u 20:30 sati u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar, a odlukom organizatora, za vjernu publiku cijena ulaznice iznosi simboličnih 5 KM. Za bolje razumijevanje pjesama organizatori su uz pomoć studenata talijanskog jezika u našoj zemlji izdali knjižicu s prijevodima Caposselinih pjesama.