Ljetna škola
121

Najljepši zvuci s klasične gitare nastaju na Zlači kod Banovića

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Priroda, čist zrak i cvrkut ptica oduvijek su bili inspirativni umjetnicima, a upravo okruženi prelijepim ambijentom koji nudi zaštićena eko zona Zlača kod Banovića ovih dana gitaristi svjetskog glasa svoja znanja nesebično prenose na učenike koji laganim prstima po žicama ovog instrumenta uvježbavaju kompozicije.

I ove godine sedmodnevna škola gitare PRTS koju je pokrenuo poznati gitarista Sanel Redžić na jedno mjesto okupila je istaknute profesore ovog žičanog instrumenta i učenike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Belgije i Austrije.

Kao jedna umjetnička porodica

Svih 19 učenika koji su podjeljeni u dvije grupe ove godine radi s profesorom Sanelom Redžićem koji je predavač u njemačkom Erfurtu i Konzervatoriju "Richard Wagner" u Beču u Austriji, profesorom na Univerzitetu Roosevelt u Chicagu Denisom Azabagićem te profesorom u Muzičkoj školi u Tuzli Predragom Stankovićem.

"Svakodnevno učenici prvo imaju dva sata zajedničkog vježbanja iz oblasti tehnike, a nakon toga imaju individualne časove. Poslijepodnevni sati su rezervisani za slobodne aktivnosti, odnosno sport ili preslušavanja za koncert koji će imati 31. jula u Tuzli. Svi smo kao jedna velika porodica, družimo se jedni s drugima i provodimo vrijeme na izuzetno lijep način", rekao je za Klix.ba idejni tvorac škole gitare Sanel Redžić.

Prilikom pokretanja škole, ovom mladom gitaristi cilj je bio okupiti djecu na jedno mjesto i to baš u vrijeme školskog raspusta, kako ne bi zapostavili ovaj žičani instrument, ali i već ranije usvojena znanja i vještine podigli na veći nivo.

"Ovo je jedna vrsta kreativnog odmora, jer nemamo osjećaj da smo opterećeni radom. Nakon sedam dana mi se vraćamo odmorni, naspavani i navježbani. Ovaj format se pokazao veoma uspješnim i drago mi je da su ga podržali i roditelji koji kažu da nakon svakog izdanja PRST-a profesori u redovnim školama kod učenika primjećuju napredak", dodaje Redžić.

Koncept škole je osmišljen na način da učenici profesorima predlažu šta bi voljeli raditi, a paralelno u udovoljavanju njihovim željama vrsni muzički pedagozi otkrivaju sve ono što mladim muzičarima nedostaje kako bi vježbama eliminisali nedostatke.

Umjesto mora časovi gitare

Priznati bh. profesor Predrag Stanković u čijoj su klasi bili brojni danas vrsni virtuozi također ovih dana svoje nesebično znanje prenosi na mlade muzičare.

"Ovo skoro pa da ispada škola za talente. Gledajući sa strane učenika, valja biti entuzijasta te se odlučiti biti u školi gitare u vrijeme kada svi idu na godišnje odmore i kada se kupaju. To govori da su ovdje djeca koja su zainteresirana da naprave nešto od sebe, odnosnono svoje buduće muzičke karijere. To rade natprosječni đaci, što je veoma dobro", smatra Stanković.

U protekla dva izdanja PRST-a učestvovalo je 35 gitarista, među kojima je i Valentina Krempatić iz Sombora. U prirodnom ambijentu Zlače već treću godinu za redom gitara ove mlade Srbijanke proizvodi najljepše zvuke.

Ovaj muzički instrument svira već deset godina, a na prestižnim takmičenjima ostvarivala je značajne rezultate. Najviše ističe specijalnu nagradu za interpretaciju na Forumu gitare u Beču te tri prve nagrade na Guitar Art festivalu u Beogradu.

"Već tri godine učestvujem u ljetnoj školi gitare PRST i ona je mnogo utjecala na moj lični razvoj. Radna atmosfera je drugačija, poseban je pristup profesora i naučila sam mnogo toga u muzičkom i tehničkom segmentu", navodi Valentina.

Mladi muzičari svoja znanja koja su ponijeli iz prelijepog i mirnog ambijenta opravdali su brojnim nastupima i nagradama, a za ljetnu školu gitare na Zlači čuo je i Alexandru Emil Mare iz Rumunije.

"Veoma sam zadovoljan, jer sam za kratko vrijeme ovdje postigao mnogo više nego u Rumuniji s profesorom s kojim radim. Ovdje je rad vrlo detaljan i to je ono što me posebno ispunjava", kaže nam ovaj 14-godišnjak.

Umjetnički odgoj na poseban način

Sanel Redžić i Denis Azabagić srednjoškolsko muzičko obrazovanje završili su u klasi profesora Predraga Stankovića. Tada stečeno znanje koje im je predstavljalo ulaznicu na svjetsku gitarsku scenu danas žele prenositi na mlađe generacije širom Evrope i svijeta.

"Znanje koje je u nas usadio profesor Stanković mi danas prenosimo dalje. Ovo osim što je zanimljivo, za nas je i ispunjavajuće u duhovnom smislu. Taj ljudski duh, znanje i umjetnost sada idu iz generacije u generaciju. Veliko je zadovoljstvo što nas je profesor Stanković odgojio na jedan poseban umjetnički način", kaže nam Azabagić.

Učesnici ovogodišnje ljetne škole gitare PRST tuzlanskoj publici predstavit će se 31. jula ove godine u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u kojem će upriličiti zajednički koncert.