Svečana ceremonija
69

Najboljim bh. muzičkim ostvarenjima u Domu mladih dodijeljene godišnje nagrade AMUS-a

Klix.ba
Brojne zvanice iz muzičkog i javnog života BiH prisustvovale su Godišnjoj dodjeli nagrada AMUS-a sinoć u sarajevskom Domu mladih.

Nagrade su dodijeljene u devet kategorija. Dobitnik nagrade "Kemal Monteno" za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike je Zdravko Čolić koji zbog obaveza nije mogao doći u Sarajevo. Međutim, Čola se zahvalio emotivnom porukom putem videolinka i poručio da mu ovo priznanje mnogo znači jer nosi ime Kemala Montena koji je bio njegov veliki prijatelj.

Sinan Alimanović je za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike dobio nagradu "Slobodan Bodo Kovačević".

Profesor Ališer Sijarić dobio je naradu "Avdo Smailović" za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike. Etnomuzikolog Milorad Kenjalović dobio je nagradu "Vlado Milošević" za muzičku publicistiku i muzikologiju, a priznanje "Ismet Alajbegović Šerbo" za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike otišlo je u ruke Damira Imamovića.

Najbolji mladi autor je Tuzlanka Sassja koja je dobila nagradu "Dražen Ričl". Nagradu "Oskar Danon" za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH dobila je Lejla Trnčić.

Priznanje "Fra Grgo Martić" za promociju muzike naroda u BiH uručeno je vokalnom ansamblu Etnoakademik iz Sarajeva. Ovo priznanje posthumno je dodijeljeno i Vehidu Guniću.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Omeru Pobriću i legendarnim Indexima.