Mlada i uspješna
712

Naida Čatić, vokal Divanhane: Sevdah je posebna vrsta inspiracije kojoj se svaki dan iznova predajem

Piše: El. B.
Naida Čatić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Naida Čatić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Naida Čatić, mlada pjevačica benda Divanhana, poznato je ime u svijetu sevdaha. Publiku je, osim krasnim i umilnim glasom, osvojila i svojim šarmom, prirodnošću i skromnošću. Nevjerovatne energije i uvijek nasmijana Naida je za Klix.ba govorila o trenucima koji su obilježili 2017. godinu, svojoj kreativnosti, muzici, ali i svojim svakodnevnim i modnim navikama.

"Proteklu godinu ću pamtiti po mnoštvu lijepih uspomena i trenutaka koji su je obilježili. Pored koncerata, druženja s publikom i kreativnog stvaranja, posebno sam ponosna što smo realizirali prvi live album sniman u Narodnom pozorištu u Mostaru. 'Live in Mostar' simbolizira energiju koja stane u dva sata našeg koncerta. U novu godinu ulazimo puni kreativnog poleta uz osjećaj radosti prema svemu što donosi vrijeme ispred nas. Uz želje za zdravljem i blagostanjem, radujem se svakoj novoj noti, susretu i osmijehu u narednoj godini. Od sebe očekujem da budem bolja", rekla je Naida na početku razgovora.

Svoje emocije i kreativnost, priča nam, najvećim dijelom iskazuje kroz muziku, a sevdah je za nju posebna vrsta svakodnevne inspiracije kojoj se predaje.

"Na svakom koncertu trudim se iznova probuditi emocije koje nosim u sebi, a skrivene su u pjesmama koje izvodim. Tragajući za nekim zaboravljenim tekstovima, upoznavajući našu tradiciju i muziku, okupirana sam intelektualnom i duhovnom stranom naše muzike, stoga joj se posvećujem iz dana u dan", rekla je.

Dodaje kako svoje djelovanje kroz muziku ne shvata isključivo poslom, već misijom.

"S velikom ljubavlju pristupam svemu što se nađe na mom putu, stoga ništa ne vidim kao stres. Sevdah i muzika su mi podarili prijatelje za cijeli život, odveli do nekih najljepših koncertnih dvorana i teatara, a pjesmom sam došla do srca hiljada ljudi i to je moja velika sreća", rekla je.

Dok gradi muzičku karijeru i uspješno korača stazama uspjeha, Naida paralelno privodi kraju master studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

"Slobodno vrijeme posvećujem najviše druženju s porodicom i studijima. Trudim se svoje vrijeme organizirati na kvalitetan način koliko je to moguće. U trenucima samoće okupirana sam čitanjem. Postoje knjige kojima se uvijek rado vraćam, a jedna takva je 'Tišine', prvi roman ispisan perom Meše Selimovića", rekla je.

Dan počinje šoljicom kafe

Privatno voli slušati muziku iz Španije i sefardske pjesme pa najčešće to sebi pusti da svira negdje u pozadini. Osim toga, otkrila nam je da je velika ljubiteljica kafe uz koju počinje svaki njen dan.

"Prije nekoliko godina odlučila sam s putovanja ponijeti po jednu šoljicu za kafu, svaka od njih me vraća tamo odakle je doputovala sa mnom. Moji dani počinju uspomenama na divne gradove obojene šarama sa šoljica iz kojih pijem jutarnju kafu", rekla je.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Naida veliku pažnju posvećuje svom izgledu i uvijek je dotjerana, a u njenom ormaru dominira crna boja jer se, priznaje, u njoj najbolje osjeća.

"Mislim da svaka mlada dama daje značaj svom odijevanju i voli lijepo izgledati. Sjećam se i kao djevojčica da su Sarajevom uvijek šetale prekrasne mlade i malo starije dame s istančanim stilom. Ne moramo nužno pratiti modne trendove da bismo se dobro osjećale u onome što nosimo, mislim da je stil odijevanja manifestacija naših ličnosti", rekla je.

Dodaje da je pomalo teško pronaći jedinstven stil i modni izražaj te da zbog toga bira klasiku. Za shopping, priznaje, uvijek nađe vremena, posebno kada je na putovanju.

"Volim vrijeme praznika i sniženja. Kao i svaka djevojka, trudim se sebi dati vremena za sve 'tipično ženske rituale'", rekla je.

Ponosna na uspjeh bh. dizajnera

Modna scena u našoj državi je, ističe, proteklih godina obogaćena novim kreatorima koji su se našli na vrhu svjetskih modnih scena i u nekim od poznatih modnih magazina.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Veoma sam ponosna na činjenicu da kreacije s potpisom domaćih dizajnera možemo vidjeti na sedmicama mode u Milanu ili Parizu. Moram istaći da mi u bendu dajemo prednost domaćim dizajnerima kada je riječ o kreacijama koje nam daju vizuelni identitet iz godine u godinu", rekla je.

Kada joj obaveze dozvole, Naida ide na fitness.

"Najviše radi zdravlja i kondicije koja je potrebna i u muzici. Najčešće vježbam poslije napornih putovanja kako bih svoje tijelo vratila u formu", rekla je.

Naida je na kraju razgovora svojim fanovima i čitateljima našeg portala čestitala 2018. godinu uz želju da nas ljubav nađe tamo gdje je ne očekujemo i kada joj se ne nadamo.