Muzika
372

Nagrade za najgore odjevene predstavnike Eurosonga 2016: Bh. predstavnici na petom mjestu

Piše: M. N.
Bh. predstavnici na Eurosongu 2016. zauzeli su peto mjesto u izboru za najgore odjevene takmičare Eurosonga 2016. Naši takmičari dobili su ukupno 127 glasova.

Pobjednica ove godine je predstavnica Hrvatske Nina Kraljić koja je osvojila 770 od ukupno 2.221 glas. Izbor se zove Barbara Dex Award, a nagradu dodjeljuju fanovi i publika. Objašnjenje je da je Nina imala preveliku haljinu koja nije bila u skladu s pjesmom.

Glasanje za nagradu "Barbara Dex" počinje odmah nakon završetka Eurosonga na evrovizijskom web-portalu House of Eurovision. Publika počinje glasati dan nakon finalne večeri, a u konkurenciju ulaze obje polufinalne večeri, kao i finale.

Na drugom mjestu je njemačka predstavnica Jamie-Lee koja je na sebi imala plavu haljinu s mnogo šljokica i dodataka, prugaste čarape do iznad koljena i čudnu kreaciju na glavi. Osvojila je 355 glasova.

Treće mjesto pripalo je Švicarskoj i njenoj predstavnici Rykkai koja je bila bosa na bini. Na sebi je imala kombinezon i prozirnu suknju od svjetlucavog platna boje poput njene kose. Ovaj stajling donio joj je 201 glas. Podsjetimo da je bila na posljednjem mjestu druge polufinalne večeri i nije ušla u finale.

Poli Genova, predstavnica Bugarske, zauzela je četvrto mjesto. Na sebi je imala veoma čudnu kreaciju koja se sastojala od haljine, plašta i dioda koje su svijetlile tokom nastupa.

Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner su na petom mjestu. Ono što su korisnici društvenih mreža najviše zamjerili našem timu jesu "plaštevi" zlatne boje koje su imali na sebi. Gledaoci nisu shvatili poruku našeg tima o problemu izbjeglica pa su dobili niz negativnih komentara na izgled.

U 2017. godini organizator dodjele Barbara Dex Award bit će belgijska stranica songfestival.be.

Izbor za najgoru odjevnu kombinaciju održava se od 1997. godine, a nagrada je nazvana po belgijskoj predstavnici na Eurosongu 1993. godine.