Muzika
155

Na New Collegeu počinju studije o heavy metal muzici

SRNA
Na britanskom univerzitetu New College u Nottinghamu bit će organizovane dvogodišnje studije o heavy metal muzici, nakon čega se stiče akademsko zvanje iz historije i društvenog uticaja muzičkog stila heavy metal, prenijeli su britanski mediji.

Predavač Liam Maloy proveo je sedam mjeseci osmišljavajući program studija. Zamišljeno je da se studenti upoznaju o porijeklu žanra, da prouče njegov utjecaj na društveni i kulturni život, njegovu ulogu u filmu i video igricama, kao i da analiziraju tekstove najznačajnijih grupa sa filozofske tačke gledišta.

Takođe, u okviru studija studenti će moći da nauče kako da pišu i izvode heavy metal pjesme, ali i kako da se postave u muzičkom poslovnom svijetu.

Za studente druge godine predviđena je čak i turneja po gradovima Velike Britanije.

Predavanja na ovoj studijskoj grupi, za koje organizatori tvrde da će biti ozbiljna, temeljna i rigorozna, počet će u septembru u Nottinghamu.

Međutim, udruženje "Kampanja za pravo obrazovanje" (Campaign for Real Education) tvrdi da su ovakve studije samo lagani izlaz i apsolutni gubitak vremena za studente koji jednog dana moraju izaći u realni svijet i da traže posao, jer neće imati nikakvu težinu kod poslodavaca.

Procjenjuje se da bi ovo obrazovanje moglo biti korisno samo onima koji žele da postanu heavy metal zvijezde, ali da njima ionako ne treba nikakav fakultet.

Za neodlučne studente, omogućeno je da nakon druge godine nastave opšti muzički smjer i da dobiju potpunu titulu koju nosi Univerzitet Nottingham.

Cijena kursa iznosi 5.750 funti za školsku 2013/2014. godinu, a do sada se prijavilo više od 20 polaznika.