Zabranjene pjesme
0

Na kineskoj crnoj listi Lady Gaga i Beyonce

SRNA
Lady Gaga (Foto: AP)
Lady Gaga (Foto: AP)
Kinesko Ministarstvo kulture zabranilo je muzičkim sajtovima da emituju oko 100 pjesama, a na crnoj listi našli su se hitove Lady Gaga, Beyonce, te grupe Backstreet Boys.

U Kini je Internet strogo kontrolisan, a njegov sadržaj blokiran ili odstranjen ukoliko se ocijeni da je neprikladan.

Kinesko Ministarstvo kulture navodi da je ova zabrana uvedena kako bi se uveo red na muzičkom tržištu na internetu.

U saopštenju se navodi da će, oni koji ne budu postupili po navedenom nalogu Ministarstva, biti sudski gonjeni. 

Iz Ministarstva napominju da "uvredljive" numere podrivaju "nacionalnu kulturnu bezbjednost".

Ostaje nejasno da li je ova direktiva uperena samo protiv sajtova za ilegalno "skidanje" muzike ili sajtova koji funkcionišu legalno. 

Ministarstvo nije objasnilo ni zašto su pesme kao "The Edge of Glory", "Hair", "Marry the Night" i "Bloody Mary", američke pjevačice Lady Gage podlegle zabrani koja je uvedena od 19. augusta.
Na zabranjenoj listi su i pjesme američke pjevačice Beyonce, i britanske grupe Take That  kao i pjesma "I Want It That Way" grupe  Backstreet Boys. koja je izdata prije više od deset godina.

Zabrana se odnosi i na pjeseme azijskih muzičara među kojima je i pjevačica Chang Hui-mei iz Tajvana, koja je pjevala tajvansku himnu na inauguraciji bivšeg predsjednika Chen Shui-biana 2000. godine.

Kina, koja i dalje smatra Tajvan kao integralni dio svoje teritorije, zabranila je privremeno njene koncerte.

Vlasti u Kini ponekad odbijaju da organizuju koncerte pojedinih međunarodnih muzičara, a prije nego što daju saglasnost za održavanje koncerta traže da im se dostavi lista pesama koje će izvođene na koncertu.

Kina je od 2010. godine uvela da sve pjesme koje se emituju na muzičkim sajtovima prethodno moraju da dobiju zeleno svjetlo vlasti.

Vlasti ovu odluku objašnjavaju borbom protiv piraterije.