Muzika
0

Na internetu pokrenuta Švedska muzička soba

FENA
Ambasada Švedske u BiH saopćila je danas da je nedavno pokrenuta Švedska muzička soba na internet portalu www.sweden.se.

Unatoč tomu što je narod s prilično malim brojem stanovnika, Švedska je uspjela označiti svoje mjesto na karti svijeta zahvaljujući svojim mnogobrojnim muzičkim talentima - toliko da je danas zapravo jedna od najvećih izvoznika muzike u svijetu, navodi se u saopćenju Ambasade Švedske u BiH.

Navodi se da Švedsku ponekad opisuju kao tvornicu muzike, koja neprestano izbacuje nove muzičke proizvode raznih žanrova.

Posebno dojmljiva su švedska dostignuća u najkomercijalnijem žanru pop muzici, radeći na kojoj su ne samo izvođači nego možda više švedski tekstopisci i producenti stekli svjetski ugled.

Švedski komercijalni zvuk postao je globalni recept za uspjeh. Iznenađujuće često, švedski kreativni timovi stoje iza međunarodnih superzvijezda kao što je bila Whitney Houston, te kao što su Mariah Carey, Backstreet Boys i Lady Gaga.

Neki ljudi kažu da švedski izvođači i tekstopisci imaju poseban osjećaj za jaku melodiju, što se može temeljiti na tradiciji melankolične narodne balade konponovane u molu.

Još jedno objašnjenje za ovakvu muzičku ekspanziju moglo bi biti to što su općinske muzičke škole već početkom 60-ih godina prošlog stoljeća dale mogućnost svoj djeci, bez obzira na njihov socijalni status, da već od rane dobi započnu muzičko obrazovanje.

Da bi skrenuli pažnju na švedska stvaralačka ostvarenja u 2012. godini, web portal www.Sweden.se je pokrenuo Muzičku sobu, koja nudi najbolji izbor švedske pop i rok muzike.