Francuski superstar
63

Na EXIT dolazi DJ Snake, autor niza najslušanijih globalnih hitova

Klix.ba
DJ Snake, jedan od najpopularnijih muzičkih izvođača na svijetu i autor niza najslušanijih globalnih hitova, potvrdio je nastup na glavnoj bini EXIT festivala u subotu, 6. jula.

Megahitovi koje potpisuje ovaj francuski superstar, poput “Taki Taki”, “Lean On”, “Turn Down for What” i drugi uspjeli su stići do vrtoglavih osam milijardi YouTube pregleda i pet milijardi Spotify slušanja. Najpopularniji svjetski muzičari kao što su Lady Gaga, Ed Sheeran, Cardi B i Skrillex utrkuju se da sarađuju sa njim, a među njima je i Justin Bieber koji je gostovao na njegovoj numeri "Let Me Love You", čiji pregledi na videoservisima su već dostigli impresivnih 1,4 milijardi pregleda.

Njegov megahit "Taki Taki" na kojem gostuju Cardi B i Selena Gomez, za samo četiri mjeseca premašio je milijardu videopregleda čime je postao i najbrži video u historiji kojem je to uspjelo. Još jedan rekord drži sa hitom "Lean On" i grupom Major Lazer, a koji je uz preko 2,5 milijardi YouTube pregleda ujedno bila i najslušanija pjesma na Spotify platformi od njenog osnivanja. Popularni Parižanin danas je headliner najvećih svjetskih festivala kao što su Coachella, Lollapalooza, Tomorrowland i brojnih drugih gdje se nerijetko nalazi kao jedini DJ headliner u rangu sa najvećim grupama današnjice, kao što su The Killers, Muse ili Migosi.

DJ Snake dobitnik je i dvije Billboard i jedne MTV nagrade, dok mu je prvu Grammy nominaciju donijela saradnja sa Lady Gagom na albumu “Born This Way”. Zbog ovih nevjerovatnih uspjeha, mediji ga porede sa njegovim sugrađaninom Davidom Guettom, a kada je ovo gradsko rivalstvo u pitanju, zanimljivo je i da je DJ Snake prvi muzičar u historiji koji je u direktnom prijenosu nastupio na čuvenoj Trijumfalnoj kapiji u Parizu, dok na Petrovaradinsku tvrđavu dolazi direktno sa još jednog nastupa u Francuskoj i to na utvrđenju iz 17. stoljeća.

Talentovani Francuz alžirskog porekla objavio je album “Encore” 2016. godine te ukupno 23 singla od kojih se većina pozicionirala na top liste širom svijeta. Posljednji u nizu, "Taki Taki", dospio je do broja jedan u čak petnaest zemalja, dok je i nakon četiri mjeseca u samom vrhu top lista u cijelom svijetu. Omaž njegovom originalnom muzičkom stilu odao je magazin koji predstavlja bibliju muzičke scene, Rolling Stone, navodeći da "DJ Snake usavršava svoju sopstvenu otrovnu, nepopustljivu, arhetipsku verziju bass muzike uz koju možete da skačete gore-dole". DJ Snake je i dio Pardon My French francuskog DJ kolektiva te osnivač sve popularnije izdavačke kuće "Premiere Classe".

Petrovaradinsku tvrđavu na narednom izdanju EXIT festivala od 4. do 7. jula pohodit će neka od najaktuelnijih imena, ali i žive legende svjetske scene među kojima su rok titani The Cure, roxk bend o kome se trenutno najviše priča, Greta Van Fleet, najčuveniji DJ svih vremena Carl Cox, zvanično najpopularniji DJ tandem Dimitri Vegas & Like Mike, te hitmakeri Lost Frequencies, Sofi Tukker i Tom Walker. Tu su i Maceo Plex, Charlotte De Witte, Boris Brejcha, Peggy Gou, Jeff Mills, Amelie Lens, Dax J, Phil Anselmo, Tarja Turunen, ali i plejada sjajnih bendova poput 65daysofstatic, The Selecter, Peter & The Test Tube Babies, Atheist Rap, Arcturus, Total Chaos, kao i druga velika imena koja će biti objavljena u narednim sedmicama.