Ulaznice od 16. februara za 118 KM
0

Na Dance Areni Exita Richie Hawtin, Miss Kittin, Maceo Plex...

Sarajevo-x.com
Ako vam ovih dana minusi zadaju glavobolje, možete se početi spremati za toplotni val koji nas ovog ljeta očekuje na Dance Areni Exit festivala. Pored već najavljenih izvođača čuvene etikete Cadenza, potvrđeno je da će Dance Arenu posjetiti i stari prijatelj Exit festivala Richie Hawtin, zlatni vokal elektronske scene Miss Kittin, kao i najaktuelniji izvođači progresivne etikete Crosstown Rebels, Maceo Plex i Art Department.

Umjetnik, konceptualist i ambasador, planetarno poznati DJ Richie Hawtin, iz godine u godinu iznenađuje svojim kreativnim kapacitetom pa mu pored svih prethodno navedenih titula možda najviše odgovara "inovator".

Iako je rođen u Engleskoj, Richie će uvijek biti asocijacija za Detroit, gdje je sa kolegom pionirom, Carlom Craigom, pokrenuo drugi talas Detroit techna. Elektronski mogul stoji iza etiketa Plus 8 i Minus, a njegov alter ego, Plastikman, preoblikuje techno svojim sjajnim miks-albumima, dok nastupima na festivalima postavlja standarde elektronskog koncerta. Ove godine Richie Hawtin na Exit dolazi sa svojim potpuno novim LED nastupom, vizuelnim efektima koje potpisuje Ali Demirel.

Njemu će se pridružiti i Karolin Herve ili Miss Kittin koja je posljednjih godina postala jedan od inspirativnijih glasova i DJ-eva na elektronskoj muzičkoj sceni. Uz dugogodišnjeg partnera u produkciji, Hackera, izdala je numere "Frank Sinatra" i "1982" koje su je lansirale među elektronsku elitu, a naredne saradnje sa imenima kao što su Felix da Housecat, Golden Boy, Sven Väth, Steve Bug i Antonelli Electric, samo su učvrstile njen novonastali status. Ove godine Miss Kittin sprema novi, treći po redu, solo album pa možemo očekivati i ekskluzivne premijere na Dance Areni.

Crosstown Rebels je izdavačka kuća koja je u 2011. dobila najbolje moguće kritike, nagrade i priznanja kao vodeća trendseterska institucija u elektronskoj muzici. Iste godine su Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler - vlasnik i dva vodeća imena ove etikete - zatvarali Dance Arenu, a ove godine stiže još jedan član startne postave, Maceo Plex. Nekima poznatiji kao Maetrik ili Mariel Ito, servira nam bogatu produkciju, kao mješavinu techna, housea, funcka i electra, ali je možda njegovo kubansko porijeklo najzaslužnije za neodoljivu želju za plesom koju indukuje kao Maceo Plex.

Još jedna Crosstown Rebels senzacija je duo Art Department, iza kojeg stoje kanadska techno/house zvijezda Keni Glazgov i najveća kanadska zvijezda u usponu, Džoni Vajt. Kenijeva karijera traje još od kraja '80-ih, sa izdanjima za Narcotic, Jinxx, Turbo, kao i za njegovu Method 11/11 etiketu, a Vajtova No. 19 etiketa sa ultrabrzim porastom diskografije trenutno izbija na čelo internacionalne scene. Zasebno su izdali nebrojeno mnogo sjajno kritički popraćenih izdanja, a trenutno se vode kao najnapredniji underground producenti Sjeverne Amerike.

Svoj nastup na ovogodišnjem Exit festivalu, koji će se održati od 12. do 15. jula, već su potvrdili legendarni New Order, moćni Gossip, rock and roll atrakcija Wolfmother, svjetska muzička senzacija Buraka Som Sistema, a Dance Arena će ugostiti čuvenu etiketu Cadenza Records. Tom prilikom u Novi Sad stižu Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz, Maayan Nidam.

Od sutra, 16. februara, u Bosni i Hercegovini će cijena četverodnevnih ulaznica biti 118 KM, dok će cijena kampa ostati 50 KM. Više informacija o ulaznicama i prodajnim mestima možete pronaći na: www.exitfest.org.