Godišnjica smrti
426

Na današnji datum napustio nas je Nedžad Imamović, cijenjeni bh. interpretator sevdalinki

I. S.
Foto: discogs.com
Foto: discogs.com
Na današnji datum prošle godine preminuo je Nedžad Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinki, kompozitor, muzičar i aranžer.

Rođen je 1948. godine u Sarajevu, u muzičkoj porodici posvećenoj tradicionalnoj muzici Bosne i Hercegovine. Na početku karijere svirao je klarinet, bubnjeve i gitaru u narodnim, ali i pop i rock orkestrima.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća postao je član Narodnog orkestra Radioteleviziji Sarajevo. Tu je svirao bass gitaru više od 20 godina. Učestvovao je na nekim od najznačajnijih projekata iz oblasti narodne muzike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nastupao je kao vokalni solista i snimio desetine zapaženih ploča, među kojima su: "Stara staza", "Nanule", "Jasmina" i druge. Sarađivao je s ocem Zaimom Imamovićem, koji je također legenda sevdaha.

Nedžad je od 1990-ih godina vodio vlastiti muzički studio i radio kao producent za narodnu muziku na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine. U penziji je povremeno producirao mlade izvođače i aktivno radio na zaštiti autorskih prava.

Damir Imamović, Nedžadov sin koji je nastavio porodičnu tradiciju, objavio je očevu fotografiju povodom godišnjice smrti.

Sahranjen je na sarajevskom groblju Vlakovo.