Muzika
0

N.E.R.D. i The Bellrays na otvaranju Exita

Sarajevo-x.com
Američka pop zvijezda Pharrell Williams, zajedno sa grupom N.E.R.D, nastupiće na glavnoj bini ovogodišnjeg Exit festivala u Novom Sadu u četvrtak, 10. jula. Istu večer, na glavnoj bini će nastupiti i kalifornijski pank-rok i soul sastav The Bellrays.

N.E.R.D. (No One Ever Really Dies) je alternativni rok i hip-hop trio koji čine Pharrell Williams, Chad Hugo i Shay Haley. Poznati kao vrhunski producentski duet, Pharell i Chad su se upoznali još u osnovnoj školi, a bend The Neptunes su osnovali u srednjoj školi 1990. godine zajedno sa Haleyem i Mike Etheridgeom. Ubrzo, njihov talenat otkriva Teddy Riley, kultni producent na hip-hop i r’n’b sceni i lider grupe Blackstreet čiji su prvi album 1994. godine producirali upravo Pharell i Chad pod imenom The Neptunes.

Nakon uspjeha ovog albuma, duo radi produkciju za imena kao što su Noreaga, Kelis, Ol’ Dirty Bastard, Jay Z, P. Diddy, Busta Rhymes, Usher, Justin Timberlake i Snoop Dogg. Na prvo mjesto Billbord liste singlova dolaze 2001. godine sa "I’m A Slave 4 U“, singlom produciranim za Britney Spears, a sljedeće godine ponavljaju uspjeh sa "Hot In Herre“, singlom za repera Nellya. 2004. godine osvajaju dvije "Grammy“ nagrade kao najbolji producenti godine, te za rad na albumu „Justified“ Justina Timberlakea.

Trio N.E.R.D. osnivaju 2001. godine kada izdaju album "In Search Of...“ koje prate uspješni singlovi "Lapdance“ i "Rock Star“. Drugi album "Fly or Die“ izdaju 2003. godine i dolaze na visoke pozicije svjetskih top lista, a singl "She Wants To Move“ postaje jedan od zaštitnih znakova modernog pop zvuka. Pharrell je izdao solo album "In My Mind“ 2006. godine, na kojem gostuju Gwen Stefani, Snoop Dogg, Kanye West i Jay Z. Na posljednjem albumu benda The Hives, Pharrell je producirao dvije pesme, "T.H.E.H.I.V.E.S“ i "Well All Right!“.

Povratak novom materijalu grupe N.E.R.D. rezultirao je novim, trećim po redu albumom "Seeing Sounds“ čiji je izlazak najavljen za 10. juni ove godine. Albumu bi trebao prethoditi, zasad još neobjavljen singl "Everybody Nose“. Pored brojnih hitova grupe N.E.R.D i Pharella Williamsa, producentski duo The Neptunes se smatraju jednim od tvoraca savremenog pop i hip-hop zvuka uz Timbalanda i Dr. Drea. Objašnjavajući istovremeno postojanje dva imena pod kojima izdaju, Pharrell je jednom prilikom izjavio: "The Neptunes je to što jesmo, a N.E.R.D. je ono što radimo. To je naš život“.

Pharella, Chada i Shaya na sceni uvijek prati nekoliko dodatnih muzičara i pratećih vokala, dajući tako njihovom nastupu puni koncertni doživljaj. N.E.R.D. su na svjetskoj turneji sa Kanye Westom, a ove godine će nastupati i sa imenima kao što su Jay Z, Linkin Park i Rihanna, ali i sa M.I.A, Nightwish i The Bellrays na glavnoj bini ovogodišnjeg Exit festivala.

The Bellrays su pank-rok kvartet iz Kalifornije koji predvodi soul pevačica Lisa Kekaula, poznata po saradnji sa grupom Basement Jaxx na hit singlu "Good Luck“. Postoje još od 1990. godine, a iza sebe imaju osam albuma, od kojih je posljednji "Hard, Sweet and Sticky“ objavljen u aprilu ove godine. Lisa je postala poznata i po tome što je 2004. i 2005. godine išla na turneju sa preostalim članovima kultnog detroitskog rok benda MC5 (Davis/Kramer/Thompson), kada su nastupali i u Beogradu. The Bellrays svoj zvuk dosta baziraju upravo na temeljima detroitske bluz-rok scene. Furiozni nastup ovog kvarteta i upečatljivi vokal Lise Kekaule, publiku će dočekati na otvaranju ovogodišnjeg Exit festivala.