Muzika
0

Muzika za vaše uši

Klix.ba
Sigurno vam se svima desilo da, kad čujete neku pjesmu, ona vam se toliko vrti u glavi da je nikako ne možete prestati pjevušiti. Sada su naučnici otkrili i zašto.

Naučnici su to objasnili kao 'crv u uhu', poznat i kao 'svrbež u mozgu'. Naime, neke pjesme imaju svojstva koja su analogna histaminima koji uzrokuju taj 'svrbež' u mozgu. Jedini način na koji se možemo riješiti pjesmice koja nam ne izlazi iz glave jeste da je stalno ponavljamo dok sama ne prestane.

Profesor James Kellaris, koji je proučavao ovu pojavu, utvrdio je da zapravo svi pate od tzv. 'svrbeža'. On je otkrio da je između 97% i 99% populacije s vremena na vrijeme osjetljivo na muzičke 'crve', a žene i muzičari spadaju u grupu najosjetljivijih.

Za ovo istraživanje su posebno interesovanje pokazali ljudi zaposleni u pop industriji sa ciljem poboljšanja prodaje, kao i u oglašavanju gdje se vrlo često služe kratkim prepoznatljivim pjesmicama koje bi slušaoce stalno trebale podsjećati na njihov proizvod.

Poznato je da su i mnogi slavni muzičari patili od ovih 'crva'. Najbolji primjer je Mozart, koji bi se razbjesnio kad bi čuo da djeca u sobi ispod njega sviraju neku pjesmu zaustavljajući se prije kraja. On bi tada morao sići dole i odsvirati tu pjesmu do kraja jer nije mogao podnijeti da sluša nedovršenu melodiju.