{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Muzika u društvu": Na simpoziju u Sarajevu 58 predavača iz BiH, regiona i svijeta

23.10.2014. u 11:12
5
0
"Muzika u društvu": Na simpoziju u Sarajevu 58 predavača iz BiH, regiona i svijeta
5
"Muzika u društvu": Na simpoziju u Sarajevu 58 predavača iz BiH, regiona i svijeta
Glavni grad Bosne i Hercegovine u periodu od 23. do 26. oktobra 2014. prijestolnica je muzičke nauke zahvaljujući 9. Međunarodnom simpozijumu "Muzika u društvu".
Jedan od najprestižnijih muzikoloških simpozija regiona plod je dugogodišnje saradnje Muzičke akademije i Muzikološkog društva Federacije BiH, a cilj mu je javnosti obznaniti najrecentnije radove iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije.

Originalna naučna istraživanja s javnošću će podijeliti ukupno 58 predavača iz BiH, regiona, i svijeta, a pored toga organizatori su se pobrinuli i da umjetnička dimenzija programa bude podjednako sadržajna.

Osim koncerta tradicionalne muzike "Zvuci i odjeci ženskog pjevanja" rezerviranog za samu ceremoniju otvaranja 23. oktobra 2014., javnost će imati priliku uživati u koncertu pod nazivom "Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine (1878–1918)". Na ovom koncertu će nakon više od stotinu godina biti će praizvedena djela bh. autora umjetničke muzike iz perioda Austro-Ugarske uprave. Cilj koncerta je oživjeti najprepoznatljivije fragmente muzičkog života jednog od najkompleksnijih perioda iz društvene, socijalne, ali i kulturne historije Bosne i Hercegovine. Na bogatom repertoaru naći će se djela Milene Mrazović-Preindlsberger, Aleksandra Bosiljevca, Juliusa Fučika, Františeka Matějovskog, Juliusa Gyule Majora te Ljubomira Bajaca, koja će interpretirati afirmirana bosanskohercegovačka pijanistica Maja Ačkar Zlatarević.

Posebnu repertoarsku poslasticu predstavljat će i izvedba odabranih popijevki iz "Albuma bosansko-hercegovačkih pjesama" Aleksandra Bosiljevca, koje će uz klavirsku pratnju otpjevati Selma Droce, studentica Muzičke akademije u Sarajevu.

Vraćajući na koncertni podij djela autora koji su živjeli ili stvarali za vrijeme Austro-Ugarske uprave, "Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine" pokušat će dati kratki uvid u prilike nekadašnjeg muzičkog života pružajući slušateljima priliku da barem na kratko osjete dašak nekih prošlih vremena koja su, sasvim sigurno, odigrala stanovitu ulogu u razvoju kulturnih i muzičkih prilika u Bosni i Hercegovini. Upuštajući se u muzičko putovanje, koje će se dogoditi 24. oktobra 2014. u sali Muzičke akademije, s početkom u 19.30 časova, slušatelji će se naći i pred izazovom valjane percepcije djela, odnosno objektivne procjene i odgovarajuće kontekstualizacije istih. A da bi kompozicije na odgovarajući način našle svoj put do publike prije koncerta će, s početkom u 19 časova, biti održano kratko uvodno predavanje koje će upriličiti bosanskohercegovačka muzikologinja Lana Paćuka.

Stoga, Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH poklanjajući javnosti još jedan besplatan koncert pozivaju sve zainteresirane da se prepuste iskustvu slušanja dopuštajući muzici da sama otkrije svoju priču!

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: