{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Muzika u društvu": Na simpoziju u Sarajevu 58 predavača iz BiH, regiona i svijeta

23.10.2014. u 11:12
5
0
"Muzika u društvu": Na simpoziju u Sarajevu 58 predavača iz BiH, regiona i svijeta
5
"Muzika u društvu": Na simpoziju u Sarajevu 58 predavača iz BiH, regiona i svijeta
Glavni grad Bosne i Hercegovine u periodu od 23. do 26. oktobra 2014. prijestolnica je muzičke nauke zahvaljujući 9. Međunarodnom simpozijumu "Muzika u društvu".
Jedan od najprestižnijih muzikoloških simpozija regiona plod je dugogodišnje saradnje Muzičke akademije i Muzikološkog društva Federacije BiH, a cilj mu je javnosti obznaniti najrecentnije radove iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije.

Originalna naučna istraživanja s javnošću će podijeliti ukupno 58 predavača iz BiH, regiona, i svijeta, a pored toga organizatori su se pobrinuli i da umjetnička dimenzija programa bude podjednako sadržajna.

Osim koncerta tradicionalne muzike "Zvuci i odjeci ženskog pjevanja" rezerviranog za samu ceremoniju otvaranja 23. oktobra 2014., javnost će imati priliku uživati u koncertu pod nazivom "Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine (1878–1918)". Na ovom koncertu će nakon više od stotinu godina biti će praizvedena djela bh. autora umjetničke muzike iz perioda Austro-Ugarske uprave. Cilj koncerta je oživjeti najprepoznatljivije fragmente muzičkog života jednog od najkompleksnijih perioda iz društvene, socijalne, ali i kulturne historije Bosne i Hercegovine. Na bogatom repertoaru naći će se djela Milene Mrazović-Preindlsberger, Aleksandra Bosiljevca, Juliusa Fučika, Františeka Matějovskog, Juliusa Gyule Majora te Ljubomira Bajaca, koja će interpretirati afirmirana bosanskohercegovačka pijanistica Maja Ačkar Zlatarević.

Posebnu repertoarsku poslasticu predstavljat će i izvedba odabranih popijevki iz "Albuma bosansko-hercegovačkih pjesama" Aleksandra Bosiljevca, koje će uz klavirsku pratnju otpjevati Selma Droce, studentica Muzičke akademije u Sarajevu.

Vraćajući na koncertni podij djela autora koji su živjeli ili stvarali za vrijeme Austro-Ugarske uprave, "Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine" pokušat će dati kratki uvid u prilike nekadašnjeg muzičkog života pružajući slušateljima priliku da barem na kratko osjete dašak nekih prošlih vremena koja su, sasvim sigurno, odigrala stanovitu ulogu u razvoju kulturnih i muzičkih prilika u Bosni i Hercegovini. Upuštajući se u muzičko putovanje, koje će se dogoditi 24. oktobra 2014. u sali Muzičke akademije, s početkom u 19.30 časova, slušatelji će se naći i pred izazovom valjane percepcije djela, odnosno objektivne procjene i odgovarajuće kontekstualizacije istih. A da bi kompozicije na odgovarajući način našle svoj put do publike prije koncerta će, s početkom u 19 časova, biti održano kratko uvodno predavanje koje će upriličiti bosanskohercegovačka muzikologinja Lana Paćuka.

Stoga, Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH poklanjajući javnosti još jedan besplatan koncert pozivaju sve zainteresirane da se prepuste iskustvu slušanja dopuštajući muzici da sama otkrije svoju priču!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: