Čuveni gitarista
47

Muzika mu je "terapija, opsesija, profesija": Stefanovski uskoro na petodnevnoj turneji po BiH

I. B.
Vlatko Stefanovski u petodnevnoj turneji po BiH
Vlatko Stefanovski u petodnevnoj turneji po BiH
Ime Vlatko Stefanovski za ove prostore zvuči kao kada neko spomene Jimmy Hendrixa ili Allan Holdswortha, a iako on za sebe skromno tvrdi da su oni nedostižne veličine, ovaj samouki virtuoz na gitari ipak je sinonim za muzičkog genijalca i to ne samo na Balkanu.

Stefanovski je prve riffove naučio od Beatlesa. I ne, to nije bilo kao da gledate YouTube tutoriale i nastupe preko laptopa, pa skidate note misleći da ih znate. Prije 50-tak godina sve je bilo malo komplikovanije. Kupiš ploču, preslušavaš, a ako imaš savršen sluh kao Stefanovski, možeš raslojiti svaki instrument.

Tako je Vlatko skidao stvari i od Hendrixa, Creama, Claptona i mnogih drugih koji su utjecali na njegovo životno usmjerenje.

Kao dijete glumačke obitelji, nije ni čudno da je odabrao pozornicu za svoj životni poziv, a kao frontmen slavnog benda Leb i Sol koji slove za "balkanske Pink Floyd" i u samostalnoj karijeri ostvario je sve svoje životne ambicije.

Vlatko je jedan od najznačajnijih jazz-rock gitarista sa ovih prostora
Vlatko je jedan od najznačajnijih jazz-rock gitarista sa ovih prostora

Pozornicu i ljubav prema muzici prenio je, kako se i očekuje, na svog sina Jana.

"Jan bi mogao svirati i sa Foo Fightersima koliko je dobar"- rekao je Stefanovski naglasivši da mu je iznimno drago što je odabrao bubnjeve, a ne gitaru da ga ne bi s njim uspoređivali.

S obzirom na to da je Jan talentiran bubnjar, postao je dio trojca trio V3 koji s Vlatkom idu na turneju gdje vidi daljnji razvoj njihova odnosa koji je oduvijek bio prožet muzikom.

Muzičar koji je surađivao sa nizom zvijezda, jedan je od najznačajnijih jazz rock gitarista jugoistočne Europe.

U muzičkoj školi nije proveo niti dana, pa će netko misliti da je rođen s gitarom u rukama, no iza bogatog opusa Vlatka Stefanovskog su godine i godine predanog rada, žrtvovanja i sviranja.

S grupom Leb i Sol izdao je 13 albuma, dok je u samostalnoj karijeri izbacio je čak njih 15, a skladao je muziku za čak 13 filmova i 2 animirana filma. Za film Gypsy Magic, napravio je pjesmu Gypsy Song koja je postala instant hit koji se i danas može naći u raznim svjetskim world music kompilacijama, kao i mnoge druge skladbe ovog genijalnog gitariste i kantautora.

Svirao je i s umjetnicima poput Tommyja Emmanuela, Stochela Rosenberga, Gibonnija, Jana Akkermana, Theodosiija Spassova, Stefana Milenkovića, Bojana Zulfikarpašića, Manua Katchéa, Tonija Levina i drugih. Kao solist, svirao je s London Symphony Orchestra, Leipzig Symphony Orchestra, Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Tonkunstler Orchestra iz Beča te Big Bandom Hrvatske radiotelevizije.

Raspored koncerata na kojim će mu se pridružiti trio V3
Raspored koncerata na kojim će mu se pridružiti trio V3

Na petodnevnoj bh. turneji slušati ćemo ga u Zenici 29. marta, u Tuzlu se vraća 30. a Sarajlijama svira 31. marta. Nakon Sarajeva odlazi u Mostar, 1. aprila, a turneju završava posjetom Gračanici 2. aprila.

Na navedenim koncertima Stefanovski je obećao donijeti puno emocija i energije jer za njega je muzika, kako kaže: "terapija, opsesija, profesija".

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti putem sistema kupikartu.ba