Sa 4. AJB DOC-a
497

Muzika iz filma "Džemo" dobila i spot: Pogledajte izvedbu sjajne ekipe muzičara

L. K.
Kada je u septembru 2021. godine u Sarajevu otvoreno 4. izdanje AJB DOC-a, u samoj uvertiri festivala izveden je koncert filmske muzike gdje je fokus stavljen na muziku iz dokumentarca "Džemo". U nastavku pogledajte kako je izgledala ova magična septembarska večer.

Dokumentarni film "Džemo" je 2020. godine otvorio 3. izdanje AJB DOC-a i tada je pregledan gotovo 70.000 puta u okviru pet festivalskih dana. Pored nevjerovatne priče o poljoprivredniku Džemalu Jašareviću, publiku iz više od 40 zemalja osvojila je i muzika koja savršeno prati radnju dokumentarca.

Autor ove muzike je Adnan Zilić, koji ju je uspio komponovati za nešto manje od sedam dana. U izvedbi su mu se pridružili Ivana Đurić, Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Meho Radović i Edvin Hadžić. S istom ekipom je nekoliko pjesama izveo i u septembru 2021. godine, prilikom otvorenja 4. izdanja festivala.

Poseban mini koncert oduševio je publiku u Multimedijalnom centru Kovači, a filmska muzika, koja je od septembra dostupna na YouTubeu, dobila je sjajan prateći spot.

"Muzika je sastavni, nekada i krucijalni dio dokumentarnog filma. Muzikom možete prenijeti mnogo više emocija, dubinu filma, prepoznatljivost… Zbog toga smo odlučili da ove godine, naročito zbog simbolike filma koji otvara festival, imamo i ovaj muzički dio", rekao je direktor AJB DOC-a Edhem Fočo prilikom otvorenja prošlogodišnjeg izdanja festivala.

Podsjetimo da je dokumentarac "Džemo" autora Lejle Kajić i Davorina Sekulića dostupan na YouTube kanalu Al Jazeere Balkans, kao i da je film snimljen u koprodukciji ove medijske kuće i portala Klix.ba.