|

Muzika Franka Zappe za zatvaranje Jazz Festa

Muzika Franka Zappe za zatvaranje Jazz Festa
0
S
Sarajevo-x.com
24.10.2006. u 17:22
0
komentara
0

dijeljenja
Muzika Franka Zappe za zatvaranje Jazz Festa
Godine 2002. bivši članovi benda Mothers of Invention su se okupili za specijalni nastup održan u Leipzigu u Njemačkoj povodom obilježavanja desetogodišnjice smrti Franka Zappe.
Repertoar su sačinjavali klasici Franka Zappe kao i nove kompozicije Dona Prestona za bend i kamerni orkestar. Nakon šest mjeseci intenzivnih proba, počinju nastupe pod nazivom The Grande Mothers Re:Invented. Bili su glavne zvijezde na Frankfurt Jazz Festivalu 2003., godišnjem Zappanalle Festivalu 2004., a održali su brojne koncerte širom svijeta.

Bend svira Zappinu muziku iz perioda od 1965. do 1975. godine sa duhom, humorom i preciznošću koju ta muzika zahtijeva. Muzički magazini su osnivanje ove grupe popratili napisima poput: «Odlična vijest za ljubitelje Zappe! Iako nedostaje Frank, ovaj bend je najbliži autentičnoj live verziji Zappine muzike.».

Bend čine tri dugogodišnja člana grupe Mother of Inventions: Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada i Don Preston, zajedno sa Christopherom Garcijom i Miroslavom Tadićem. Sastav je već dobro uhodan budući da su do sada održali preko stotinu koncerata. Uz snažni Brockov vokal, njegovu mimiku i sposobnost da vješto ubaci flautu i tenor saksofon u paru sa Prestonom ili Tadićem. Njihovi su nastupi nabijeni kontradiktornom u isto vrijeme eklektičnom, ozbiljnom i cirkuskom atmosferom tipičnom za Zappin nastup. Doduše, povremeno su Grande Mothers uspjeli da urone dublje u materijal, a ne samo da oponašaju Zappine taktove dobro poznate po svojoj sofisticiranosti.

Grande Mothers će zatvoriti ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo 2006, a i stog dana koncerte će na Strange Fruits Stageu održati Bojan Z & Dhafer Youssef, te FLY – projekat saksofoniste Marka Turnera, kontrabasiste Larryja Grenadiera, te bubnjara Jeffa Ballarda.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.