Koncert za rijeke
11

Muzički spektakl u Sarajevu za ljubitelje dobre muzike i prirode

Klix.ba
U subotu, 29. septembra, u 19.30 sati ispred BBI Centra u Sarajevu stižu muzičke zvijezde Rambo Amadeus, Tamara Obrovac, Damir Imamović i Eda Zari koji će prirediti muzički spektakl za sve ljubitelje dobre muzike i prirode.

Na "Koncertu za rijeke Balkana" okupit će se vrhunski muzičari iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Albanije, Njemačke, Velike Britanije i Slovenije koji svojom muzikom pozivaju na očuvanje najljepših rijeka Balkana.

Tamara Obrovac, izuzetna umjetnica iz Hrvatske, pred sarajevski muzički spektakl upozorila je da profit ne smije biti prioritet u odnosu na resurse koje pruža priroda.

"Živimo u vremenu obilježenim profitom kojem je podređeno sve, ljudski resursi i resursi prirode. Jedan od najvažnijih resursa i izvora života na zemlji je voda; pomozimo očuvati izvor života u našoj blizini prije nego što bude prekasno", kazala je Obrovac

"Nekad se pitam kakvim sebičnim budalama će nas smatrati ljudi koji će biti rođeni nakon nas? Vjerovatno će im biti simpatično da su umjetnici/ce morali posebno da se okupljaju i skreću pažnju javnosti na značaj prirodnih resursa. Ali bit će im i muka, vjerovatno, kao što je i nama muka da se oko stvari koje bi trebale biti univerzalno-ljudske moramo posebno okupljati. A moramo", kazao je Damir Imamović, čuvar sevdalinke i bosanskohercegovačkih i balkanskih rijeka.

Eda Zari, jedna od najpoznatijih Albanki u svijetu, vrsna evropska jazz pjevačica i autorica, nastupa prvi put u Sarajevu. S njom stiže svjetski poznati muzičar, perkusionista Rhani Krija, koji je pratio i neke od najvećih muzičkih zvijezda današnjice poput Stinga. Pred svoj prvi sarajevski koncert Eda Zari poručuje da 29. septembra u Sarajevo donosi glas koji zastupa sve albanske umjetnike, sve Albance, ljude aktiviste koji već par godina protestuju u borbi za zaštitu albanskih rijeka kao što su rijeke Vjosa i Valbona u sjevernoj Albaniji.

Rambo Amdeus priprema vrhunski performans kojim će osim dobre zabave posjetiocima skrenuti pažnju na važnost očuvanja rijeka. Rambo je osim po posebnom umjetničkom izričaju poznat i po praktičnom djelovanju s ciljem zaštite prirodnih dobara.

Koncert za rijeke Balkana organizovan je kao dio kampanje "Sačuvajmo plavo srce Evrope" čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

Ulaz na koncert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će se održati u Domu mladih Skenderija.