Odluka UNSA
65

Muzičarke Belma Šarančić i Adema Pljevljak-Krehić su dobitnice nagrada za umjetnički rad

I. S.
Adema Pljevljak-Krehić i Belma Šarančić (Foto: NPS/Facebook)
Adema Pljevljak-Krehić i Belma Šarančić (Foto: NPS/Facebook)
Profesorice Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Belma Šarančić i Adema Pljevljak-Krehić dobitnice su nagrada za umjetnički rad u skladu sa Pravilnikom o nagrađivanju akademskog i naučnoistraživačkog osoblja Univerziteta u Sarajevu.

Šarančić je nagrađena za poseban doprinos za 2020. godinu, dok je Pljevljak-Krehić dobila priznanje za višegodišnji doprinos.

Pljevljak-Krehić je solistica sarajevske Opere i vanredna profesorica na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Rođena je 1975. godine u Sarajevu, gdje je diplomirala na Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Paše Gackića 1997. godine. Paralelno je studirala i 1998. diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Godine 1998. odlazi na trogodišnji postdiplomski studij na Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz u Austriji, gdje magistrira 2000, nakon čega se usavršava u Italiji (Genova i Milano).

Nastupala je na brojnim koncertima u Bosni i Hercegovini, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, SAD, Turskoj, Norveškoj, Španiji, Češkoj Republici, Crnoj Gori, Srbiji, Egiptu, itd.

Belma Šarančić je 2005. godine završila dodiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (teoretsko-pedagoški smjer, dobitnica priznanja Zlatna značka) i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (smjer harmonika, dobitnica nagrade Vojin Komadina).

Magistrirala je (2009) u klasi Radomira Tomića iz oblasti Harmonika - koncertni izvođač na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Specijalističke studije završila je 2012. godine u klasi Claudija Jaccomucija na Scuola Superiore di fisarmonica u Urbinu (Italija). Doktorirala je harmoniku 2015. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Prvo radno iskustvo stekla je u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo kao profesorica harmonike i kamerne muzike. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu zasnovala je radni odnos 2008. godine u zvanju asistentice iz oblasti harmonika. Od 2010. do 2021. prošla je sva nastavna zvanja te je ove godine izabrana u zvanje redovne profesorice iz iste oblasti.