Muzika
0

Muzičari zainteresirani za objavljivanje albuma preko Interneta

Klix.ba
Prošlogodišnja odluka skupine Radiohead da objavi novi album na svojim internetskim stranicama, bez posredovanja muzičke kompanije, naišla je na odobravanje velikog dijela muzičara.

Jedan od onih koji bi mogli krenuti njihovim stopama je i Prince, koji je već ranije pokazao volju za distribucijom svoje muzike van utabanih struktura tako što je nove pjesme objavio na svojoj internet stranici, a najnoviji album je podijelio besplatno uz dnevne novine.

Nakon razlaza s muzičkom kompanijom, Trent Reznor, frontman grupe Nine Inch Nails je za medije kazao kako sljedeći album planiraju ponuditi online po cijeni od 5 dolara. I Courtney Love je na MySpace-u zapisala kako je fascinirana modelom Radioheada i kako razmišlja u budućnosti učiniti nešto slično.

Live nastup dvojca Daft Punk, Alive 2007, se pojavio na iTunes tjedan dana prije nego što je izdan kao CD, što pokazuje kako se radi o još jednom izvođaču zainteresiranom za takav oblik distribucije.

Pearl Jam već odavno prodaje snimke live nastupa na svojim internetskim stranicama, te se potvrdio kao band koji često eliminira posrednike kako bi fanovi kupovali po jeftinijim cijenama, a elektronički duo Underworld je nedavno lansirao i svoj službeni online dućan Riverrun Project.