"Mali Ko"
90

VIDEO / Muzičari Malija pjevaju za mir

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neki od najvećih umjetnika Malija komponovali su pjesmu za mir u vrijeme kada vojska, uz pomoć francuskih trupa, vodi veliku borbu sa islamistima u pustinjskom sjevernom dijelu zemlje.

Sedmominutna pjesma ima naslov "Mali ko", što znači "Za Mali" na lokalnom bambara jeziku. U njenom izvođenju učestvuje oko 40 umjetnika, uključujući pet sa sjevera Malija, koji je pod kontrolom džihadista od aprila prošle godine.

Muzika je duboko ukorijenjena u kulturi Malija, a iz ove zemlje potiču neki od najpoznatijih afričkih pjevača.

U zoni koju kontrolišu islamisti, muzika je već mjesecima zabranjena šerijatskim zakonom.

"Vrijeme je da mi umjetnici progovorimo o Maliju. Malijci, uhvatimo se za ruke, zato što ova zemlja nije zemlja rata. Šta se dešava u Maliju? Ne zaboravite da smo svi mi iste krvi", glase neki od stihova.

Među kompozitorima pjesme su oumani Diabate, Bassekou Kouyate i Fatoumata Diawara, kao i pjevač iz Obale Slonovače Tiken Jah Fakoly , prenio je AFP.

"Malijci su danas veoma zabrinuti, zato što gubimo sopstvenu zemlju. Brinemo zato što ne možemo da pjevamo u sopstvenoj zemlji. Ne samo da se na sjeveru dešavaju silovanja žena, prebijanja i zlostavljanja – sada žele da nas spriječe da stvaramo muziku, a znaju da je muzika u duši Malija", izjavila je Diawara.

Kriza u Maliju drastično se zaoštrila prošle sedmice, kada su islamisti krenuli sa sjevera ka južnom dijelu zemlje, što je odmah izazvalo vojnu intervenciju Francuske na kopnu i iz vazduha.