Muzika
0

Muzičar Cheikh Lo prvi put u Hrvatskoj

Sarajevo-x.com
Cheikh Lo
Cheikh Lo
Jedan od najtalentiranijih i najosobitijih afričkih muzičara današnjice, Cheikh Lo, prvi puta će se predstaviti hrvatskoj publici u petak, 28. oktobra u klubu Aquarius, koncertom u organizaciji Multikulture i INmusica.

Cheikh Lo tvorac je magične muzičke fuzije koja ujedinjuje razne stilove i utjecaje, između ostalog mbalax, funk, soul i kubansku muziku, a pritom zadržava nepogrešiv osjećaj za suvremenost i duhovnost. Ukratko, može se reći da je muzika Cheikh Loa panafrička muzička tvorevina. U njegovoj muzici često se može čuti kombinacija udaraljki sa nevjerojatnom puhačkom sekcijom, koja neodoljivo podsjeća na Jamesa Browna uz dodatak funky Hammond orgulja i akustične gitare. A iznad svega lebdi prekrasan vokal Cheikh Loa.

Albumi Cheikha Loa su toliko rijetki da izlazak albuma predstavlja poseban događaj, a ne samo promociju novog albuma. Nakon revolucionarnog debi albuma "Ne la Thiass" iz 1996. godine kojeg je producirao njegov sunarodnjak Youssou N'Dour uz Nicka Golda, te dva sljedeća albuma, četvrti album "Jamm" (što na Wolofu, jednom od jezika koji se govori u Senegalu, znači "mir") iz 2010. godine predstavlja najmarkantniji i najosobniji muzički uradak ovog talentiranog muzičara multiinstrumentalista, koji je među istaknutim svjetskim muzičkim medijima zaradio izvrsne ocjene i preporuke.

Cheikh Lo izniman je muzičar iz Senegala (rođen u državi Burkina Faso), sarađivao je sa mnogim priznatim muzičarima te dobio priznanja Kora All African Awards, te Ordre National de Merite de Léon, nacionalni orden koji mu je uručio predsjednik Senegala. Na albumu Jamm sudjeluje i dugogodišnji saksofonist Jamesa Browna, Pee Wee Ellis, čiji je zvuk itekako prepoznatljiv na samom albumu, te Tony Allen, majstor na bubnjevima i dugogodišnji suradnik Fele Kutija, čovjek koji je pridonio stvaranju Afrobeata.

Cheikh Lo u Zagreb stiže sa šesteročlanim pratećim sastavom, a kako to zvuči uživo prvi put u Hrvatskoj imat ćete prilike poslušati u petak, 28.oktobra u klubu Aquarius. Koncert Cheikh Lo dio je projekta Multikulturalizam u muzici, podržanog programa Evropske unije Kultura 2007 - 2013.

Ulaznice za koncert Cheikh Lô mogu se pronaći u pretprodaji od 6. oktobra u svim Aquarius Music Shopovima (Varšavska 13, Vlaška 44, Maksimirska 16) po cijeni od 90 kuna, dok će na ulazu kluba na dan koncerta cijena ulaznice iznositi 110 kuna. Ulaz je otvoren od 20 sati, a početak koncerta je u 21:00 sat.