Muzika
0

Muzej u čast švedske grupe ABBA

Sarajevo-x.com
Muzej sa suvenirima i tematikom legendarne švedske pop grupe ABBA svečano će biti otvoren 2009. godine u Stockholmu, glavnom gradu Švedske.

Organizatori i članovi Upravnog odbora za izgradnju ABBA muzeja kazali su da su odabrali savršenu lokaciju za kuću sjećanja na ovaj bend. Kuća se nalazi u blizini centra Stockholma.

Članovi benda, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Reuss, Benny Andersson i Bjorn Ulvaeus raduju se ostvarenju ovog projekta, ali ne učestvuju direktno u njemu. Plan za realizaciju muzeja objavljen je u novembru prošle godine.

"Vrata muzeja otvorit će se 2009. godine", izjavila je Ewa Wigenheim-Westman na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters. Ewa je i pokrenula cijeli projekt.

Građevina koju su organizatori odabrali za muzej izgrađena je između 1906. i 1910. godine. Za potrebe ovog projekta, kuća će se u potpunosti modernizovati.

ABBA svoju veliku popularnost bilježi od 1974. godine kada je pobjedila na Eurosongu sa pjesmom "Waterloo". Od tada, grupa je prodala oko 370 miliona ploča.

Čelni ljudi Stockholma nadaju se da će muzej postati magnet za turiste.