Muzika
345

Muhamed Fazlagić Fazla: U ratu smo sve kompenzirali viškom emocija, znajući da smo na strani historije

Piše: A. B.
Fazla s Fahrudinom Pecikozom i Sabahudinom Topalbećirevićem
Fazla s Fahrudinom Pecikozom i Sabahudinom Topalbećirevićem
Muhamed Fazlagić Fazla je 15. maja 1993. godine Bosnu i Hercegovinu predstavljao na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope sa singlom "Sva bol svijeta" u Millstreetu u Irskoj. Fazla za Klix.ba kaže da je 1993. za njega bila godina ratnog vihora, patnji naroda i najgoreg oblika agresije na državu BiH.

S obzirom na ratne uslove, građani BiH u svojoj domovini nisu mogli tada pratiti televizijski prijenos Evrovizije, ali je pjesme te godine poslala snažnu poruku svijetu.

"Rat u Sarajevu me je zatekao na Grbavici. Kao i svi, bio sam emotivno devastiran kada sam shvatio da počinje destrukcija grada i države. Tada sam pobjegao s Grbavice i priključio se ekipi koja je već bila isplanirala odbranu. Tu sam ostao sve dok Mustafa Hajrulahović nije formirao Umjetničku četu u Armiji Republike Bosne i Hercegovine", ističe Fazla.

U tadašnjoj Umjetničkoj četi su bili svi muzički izvođači, glumci i ljudi "od umjetnosti". Zajedničkim snagama pokušali su prvo zaštiti kulturne vrijednosti, a onda i poslati poruku neprijatelju da destrukcija grada i države neće uspjeti, a njihova agresija neće trajati vječno.

Muhamed Fazlagić Fazla na snimanju spota za pjesmu
Muhamed Fazlagić Fazla na snimanju spota za pjesmu "Sva bol svijeta"

"Tako su i nastajale pjesme, a na televiziju se išlo pješke od grada. Fantastična kolegijalnost je vlada tada, a rezultat takvog rada i potpore su pjesme koje ni nakon 24 godine od početka agresije ne blijede. Nije nam smetalo što smo imali tehničkih problema, jer smo ih kompenzirali viškom emocija i ponosa, znajući da smo na pravoj strani historije", dodao je pjevač.

U takvoj atmosferi održalo se i takmičenje za pjesmu Evrovizije, na kojem su učestvovali svi koji su tada bili u Sarajevu: Davorin Popović, grupa Cod, Alma Čardžić, Žera, Adi i Edo Mulahalilović... Fazla je imao sreću da pobijedi s pjesmom Dine Merlina i Fahrudina Pecikoze.

"Takav izbor prihvatite kao svojevrsnu čast, ali shvatite i ukupnost odgovornosti koja se svali na vaša leđa. U tih nekoliko dana, vi postajete slika svoje zemlje, a vaše ponašanje i nastup određuju da li će sud o vašoj zemlji biti pozitivniji ili negativniji. S tog aspekta, jedno teško i pomalo transcendentno iskustvo iz tog perioda nosim.U sjećanju ostaje gostoprimstvo irskog naroda, grandioznost spektakla i želja svih članova naše ekipe da se BiH predstavi u najboljem mogućem svjetlu", zaključio je naš sagovornik.

Fazla s Jasnom Ornela-Bery i Davorinom Popovićem
Fazla s Jasnom Ornela-Bery i Davorinom Popovićem

Fazlagić se nakon Eurosonga i dovršetka albuma ”Sva bol svijeta” ponovo vratio u neizvjesnost opkoljenog Sarajeva. U međuvremenu je završio album. Kaže da je jako ponosan na album "Sva bol svijeta", jer je rađen "pod najvećim emotivnim stresom u studiju Janka Mlinarica u Zagrebu, pun iskrenih unutrašnjih projekcija, motiva da pokažemo da smo bolji od svih i u najtežim uvjetima".

Muhamed Fazlagić Fazla danas živi u Louisvilleu u američkoj državi Kentucky gdje se u međuvremenu vratio svojoj prvoj ljubavi nogometu i već godinama vodi školu fudbala United 1996 FC i vanredno predaje sociologiju na University of Louisville.