Napisana 1992. godine
22

Mugdim Avdić Henda objavio "Bracinu pjesmu" koju je posvetio bliskom prijatelju

I. S.
Mugdim Avdić Henda predstavio je novi singl pod nazivom "Bracina pjesma".

On potpisuje muziku, tekst i aranžman, a objavbljena je u izdanju Henda Music.

"Kada je spiker na radiju u noći 6. oktobra 1992. godine, prije tačno 30 godina ozbiljnim glasom rekao: 'Pao je Bosanski Brod' i ušutio, u meni se srušio cijeli jedan svijet. Ni sam ne znam zašto me ta vijest toliko pogodila. To nije bio ni moj rodni grad. Te sam noći napisao ovu pjesmu i na stari kasetaš je snimio", rekao je Henda.

Nedavno je sređujući arhivu pronašao ovu pjesmu.

"Poslije toliko vremena meni je palo na pamet da je u Bosanskom Brodu rođen moj prijatelj i da bi bilo lijepo da tu pjesmu poklonim njemu. Mislim da svaki čovjek u svom životu može na prste jedne ruke nabrojati prave i iskrene prijatelje. Jedan od takvih je i moj prijatelj Damir Braco Gradečak. Ovu pjesmu poklanjam njemu. Zato se ova pjesma zove 'Bracina pjesma'", dodao je.

Pjesmu također možete poslušati na streaming platformama. Podsjećamo, Henda je prije dvije godine objavio pjesma "Uspomena", prvi singl s albuma "M. A. Henda - Pop sevdah album 2", koji je snimio uživo s Narodnim i Tamburaškim orkestrom MPJS.

Mugdim Avdić Henda rođen je u Sarajevu 1953. godine. Nakon prvog albuma jednostavno nazvanog "Henda", slijede albumi "Henda II" 1982., "Henda III-Gdje si dušo gdje si rano" 1984.," Henda IV" 1988., "Henda V - Sjećanja" 1990., "Henda VI - Moja prva ljubavi" 1992. Ratni multimedijalni projekt "Zaboravljeni grad" izdaje 1992/1993. godine, a činili su ga kaseta, video-kaseta i knjiga pjesama sa fotografijama Kemala Hadžića. "Uslijedili su M. A. Henda - Radio kompilacija (1999.), "Umoran od snova" (2000.), "Rođen na Bistriku" (2005.) i "Gdje si dušo gdje si rano i ostale pjesme (2006.).