Muzika
0

MTV Music Video Awards u znaku Britanaca

Klix.ba
Radiohead i Coldplay su potvrdili svoj status najvećih rock grupa sa Otoka nakon što su primili hrpu nominacija za MTV Music Video Awards.

O njihovim kvalitetama i popularnosti govore i nedavno uručene 2003 Mercury Music nagrade.

Radiohead je primio najviše nominacija od svih britanskih izvođača, te će ove godine na ovom MTV događaju 28. augusta kandidovati za čak četiri nagrade. Ova Oxfordska grupa će imati mogućnost osvajanja nagrada iz kategorija specijalni efekti, umjetnički pravac, kinematografija i obrada, a sve to za njihova zadnji spot za pjesmu 'There There'.

Coldplay, čiji je ugled u zadnje vrijeme na američkom tlu znatno porastao, također je nominovan za tri nagrade za svoj spot 'The Scientist' i to za najbolji grupni spot, umjetnički pravac i za najbolji probojni spot.

Prema najavama iz MTV-ja ovaj bend će također nastupiti tokom ceremonije koja će se održati u New York Radio City Hall-u.

Što se tiče američkih izvođača listu nominacija je najviše popunila Missy Elliot i to sa čak osam njih za spot 'Work It'. Najbliži pratioc joj je Justin Timberlake sa sedam nominacija za svoja dva spota 'Cry me a river' i 'Rock your body'.

Za najprestižniju nagradu, tj. najbolji spot godine, boriti će se Johnny Cash ('Hurt'), Missy Elliott ('Work It'), Justin Timberlake ('Cry Me A River'), Eminem ('Lose Yourself') i 50 Cent ('In Da Club').