Priča o dijaspori
128

"Može on, on radi vani" pjeva u novoj pjesmi Alen Nurkić

Klix.ba
Alen Nurkić, mladi Bosanac koji živi i radi u Pragu, predstavio je novu pjesmu pod nazivom "Može on". Posebno je zanimljivo što je spot snimio u šest zemalja.

Pjesma prikazuje život dijaspore kroz sarkazam i tugu, poručio je Alen.

"Pjesma se bavi nama veoma bliskom temom, a to je odnos domaćeg stanovništva u BiH i naše tzv. dijaspore. Velike razlike u prihodima, imovini, standardu i načinu života često dovode i do komičnih situacija kojima je svako od nas barem jednom svjedočio u svojoj bližoj okolini. Naši dijasporci često imaju potrebu da se predstavljaju kao uspješni i imućni ljudi, gazde, stalno se dokazuju kupujući i gradeći, a zaboravljaju da su samo auslenderi koji konačno imaju jedan normalan život. S druge strane, domaće stanovništvo ima velika očekivanja od takvih imućnih članova familije i komšija, misleći da se tamo negdje pare same množe i da imaju dovoljno da podmire cijelu familiju, pa ako im očekivanja nisu ispunjena onda su im i najbliži na meti za psovke, tračeve i slično", objasnio je Nurkić.

"Od tebe je kafa, ti radiš vani" je postao više nego standard koji se govori nekom ko radi vani i dok god se kafa plaća on je kul tj. "može on", a iza leđa govori "'ta će on, sve je na kredu kupio".

"Smatram da je ovo veoma interesantna tema za širu društvenu analizu, no ja sam se kroz ovu satiru samo osvrnuo na šaljiv način, nadajući se da će se i jedni i drugi donekle prepoznati i da će im se svidjeti. S obzirom da je ovakav obrazac ponašanja svugdje isti između lokalnog stanovništva i dijaspore, a ne samo kod Balkanaca, iz tog razloga je i spot snimljen u više zemalja: u Meksiku, Peruu, Portugalu, Švicarskoj i BiH", kazao je muzičar.

Poslušajte kako zvuči njegova pjesma u kojoj je Meera Sankar otpjevala do sevdalinke na bosanskom jeziku.