Muzika
0

Mozart za bebe i trudnice

NINA
Na inicijativu jednog britanskog milijardera koji vjeruje da djela čuvenog austrijskog kompozitora Volfganga Amadeusa Mozarta imaju umirujući učinak, krajem juna u Londonu će biti održan koncert posebno za bebe i trudnice.

Na tom koncertu nazočni će se moći uvjeriti u to da Mozartovo djelo zaista ima umirujuću moć, priopćeno je u fondaciji Shipdrowe trust koju financira britanski milijarder Peter Kindersly koji se obogatio u izdavaštvu.

Fondacija se inače bavi promovisanjem prirodnog načina života prije svega kroz poticanje razvoja zdrave poljoprivrede.

Kako prenosi AFP, Kindersly je došao na ideju da financira niz koncerata namijenjenih bebama i trudnim ženama kada je saznao za umirujuće djelovanje Mozartove muzike.

Neka istraživanja su pokazala da klasična muzika, u prvom redu Mozartove kompozicije mogu stimulirati alfa valove u mozgu koji izazivaju osjećaj ugodnosti. Ispitivanja vođena na prijevremeno rođenim bebama također su pokazala da emitiranje Mozartove muzike utječe na povećanje količine kiseonika u krvi.

Koncert koji će se u britanskoj prijestolnici održati 28. juna bit će prvi u nizu ruskog pijaniste Mihaila Kazakeviča, namijenjen isključivo bebama i budućim bebama, navodi AFP.