Događaj ljeta
2k

Mostarska noć za pamćenje: Dino Merlin oduševio hiljade posjetilaca ispod Starog mosta

Piše: R. D.
"Idemo tugo niz rijeku dole, dole sad rane manje bole..." pjevale su hiljade Mostaraca i njihovi gosti u nezaboravnoj noći ispod Starog mosta koju im je podario veliki Dino Merlin.

Nakon što su hiljade otpjevale legendarnu pjesmu posvećenu gradu na Neretvi, uslijedio je spektakl sa tri skoka sa Starog mosta, posebno atraktivnim skokovima s bakljama. Nakon toga Dino je otpjevao "Lažu me" i mostarsko nebo proparao je vatromet.

Na koncertu smo vidjeli mnoge koji su zbog njega prošli hiljade kilometara, brojnu našu dijasporu i Dinine fanove iz svih krajeva svijeta, ali i domovine. Sarajevo, Zenica, Gradačac, Tešanj, Makarska, Split, Beč, Sidnej...

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Redali su se hitovi, Mostar je pjevao pjesmu za pjesmom. Dino je na bis izlazio tri puta. Prvo je otpjevao "Školjku", nezaboravne i legendarne "Bosnom behar probeharao" i "Kad zamirišu jorgovani"...

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Nije bilo dovoljno, publika ispod Starog je željela još, uslijedili su "Moj je život Švicarska", "Deset mlađa" i napokon "Mostarska".

Dva i po sata hiljade fanova ispod Starog mosta čekali su pjesmu koju je Dino Merlin posebno najavljivao, pjesmu koju je posvetio svom Mostaru. Tek na kraju drugog bisa, na samom kraju koncerta, krenuli su poznati stihovi "Mostarske".

Dino se na konferenciji za novinare prije samog koncerta sjetio tih teških vremena kad je pjesma nastala, kazao je i da danas kad je svira mora se suzdržavati da ne zaplače.

"U ona najteža vremena kad su po Sarajevu padale hiljade granata, čuli smo da je u Mostaru još teže. Dan kasnije sam u studio napisao i snimio tu pjesmu, sve za sat vremena. Bili su to teški uvjeti koje nikad neću zaboraviti, ali su dobra škola svim dobrim ljudima da se takve stvari nikad ne smiju zaboraviti i da moramo čuvati te univerzalne vrijednost, mir i slobodu, te pokušati učiniti sve da se te pjesme ma kako bile lijepe ne ponavljaju bar u takvim okolnostima", prisjetio se Dino.

Foto: Željko Vidinović
Foto: Željko Vidinović

Koncert koji se čekao osamnaest godina donio je pregršt pozitivnih emocija, a sve pjesme publika je pjevala jednoglasno sa svojom zvijezdom. Koncert je otvorio stihovima pjesme "Hotel Nacional".

Plato ispod Starog mosta ograničen je kapacitetom na šest hiljada posjetilaca, što je bilo naravno premalo za sve one koji su željeli prisustvovati ovom koncertnom spektaklu.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Koncert je dio festivala "Mostarsko ljeto 2018.", a organizirala ga je koncertna organizacija Stage Art.