Online čestitka
19

Mostarci ostali bez prvomajske budnice pa se orkestar okupio na internetu

G. Š.
Mostarci su danas ostali bez tradicionalne prvomajske budnice kroz grad koja ih je u rane jutarnje sate pozivala na praznički uranak. Zbog toga, mostarski puhački orkestar snimio viralni marš kojom je čestitao praznik rada svim građanima i građankama uz poziv da ostanu u svojim domovima zbog pandemije koronavirusa.

Darko Šunjić iz Hrvatske glazbe Mostar za Klix.ba kaže kako tradicionalna budnica nije održana zbog općeg stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, što je teško palo mostarskim muzičarima kako i brojnim građanima koji su uživali u prvomajskoj tradiciji svoga grada.

"Teško nam je ovo sve palo, jer godinama sviramo budnicu. To je događaj zbog kojeg budu sretnici svi učenici ali i građani , ali ove godine je takvo stanje da nismo mogli, jer sviranje sa maskama je nemoguće kad je u pitanju puhački orkestar. Zbog toga smo spremili video, svako iz svoje kuće je svirao i na taj način smo građanima i građanka odlučili čestitati praznik rada, ali ih i pozvati da ostanu u svojim domovima'', kazao je Šunjić za Klix.ba.

Međunarodni praznik rada u Mostaru će zbog novonastale situacije proći bez tradicionalne proslave i okupljanja uz roštilj, muziku i druženja na poznatim izletištima, a tokom dana će i policija patrolirati kako se ne bi prekršile naredbe prema kojima se ne smije okupiti više od pet osoba na jednom mjestu. Policijski sat na snazi je danas, sutra i prekosutra u periodu od 22 do 5 sati, a mlađima od 18 godina i starijima od 65 godina kretanje je ograničeno.